Fontos lenne, hogy mihamarabb befejezzék a félkész sportcsarnokot

Kömény Kamilla 2018. szeptember 19., 15:00

Sportcsarnokot építtet Gyimesközéplok római katolikus plébániája, a korábban erre a célra nyert pályázati pénzből a létesítmény alapját, falait és tetőszerkezetét már elkészítették. A teljes befejezéshez szükséges finanszírozást is pályázati úton oldanák meg.

A „pirosba felépített” sportcsarnok Fotó: Balla László

A gyimesközéploki római katolikus plébánia még 2016-ban pályázott egy sportcsarnok megépítésére, mivel a községben sem az iskolának, sem az önkormányzatnak nincs sportlétesítménye. Bodó György, a helyi egyházközség januárban elhunyt plébánosa azért vágott bele egy ilyen nagy beruházásba, mert fontosnak tartotta, hogy az iskolásoknak legyen megfelelő terem a tornaórák megtartására, valamint hogy a falubelieknek is legyen mozgási, kikapcsolódási lehetőségük ‒ számolt be érdeklődésünkre Málnási Demeter plébános, akit január 15-étől bíztak meg a középloki egyházközség ideiglenes vezetésével. 

Azt is megtudtuk a lelkipásztortól, hogy 2016 decemberében értesítette a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a nyertes pályázatról a plébániát, majd utalta a számukra jóváhagyott 100 millió forintos (1,4 millió lejes) támogatást. 2017. március közepén az addigi egyeztetések után szerződést kötöttek a tervezővel, augusztusban pedig már az építkezési engedélyt is kibocsátották, így azt követően a kivitelező Lareno-Fa Kft. hozzáfoghatott a munkálatok megvalósításához ‒ részletezte.

{A}

Mint megtudtuk,

a munkások a téli időszakban is dolgoztak a plébániatemplom szomszédságában épülő létesítmény tetőszerkezetének kialakításán,

így idén május végére be tudták fejezni a sportcsarnok pirosban való felépítését ‒ a kapott összeg ugyanis a teljes befejezéshez nem volt elég. Ahhoz, hogy használhatóvá váljon a sportcsarnok, még mintegy 150 millió forintra (2,1 millió lejre) lenne szüksége a plébániának, ezt a tervek szerint szintén pályázati úton szerzik be ‒ tájékoztatott Málnási Demeter. Hozzátette, a munka a pályázatok értékének függvényében folytatódik majd a nyílászárók beszerelésével, az épület belső és külső falainak vakolásával, és egyéb külső-belső tennivalók elvégzésével.