Egyedülálló védett otthont építtetett időseknek a Caritas Csíksomlyón

Barabás Hajnal 2018. szeptember 18., 10:38

Már csak engedélyeztetésre vár a Gyulafehérvári Caritas, hogy hivatalosan megnyithassa a Csíksomlyón felépített védett otthont, ahol elsősorban demenciában szenvedő, illetve Alzheimer-kórral küszködő időseket láthatnak el.

Demenciában szenvedőknek nyújt otthont a Caritas új létesítménye Fotó: Gecse Noémi

Hiánypótló létesítményt építtetett fel a Gyulafehérvári Caritas a csíksomlyói Jakab Antal Ház közelében, hogy kiszolgálják azokat az időseket, akik demenciában, Alzheimer-kórban szenvednek, és már nem tudnak magukról gondoskodni. Péter György, a Caritas szociomedikális ágazatának vezetője érdeklődésünkre elmondta,

többlépcsős beruházásnak fogtak hozzá tavaly, ennek egyik része a védett otthon,

amely már közel áll a megvalósuláshoz, hiszen az épületnek csak a külső festése van még hátra. Ugyanakkor folyamatban van már az ingatlan telekkönyvbe való beíratása is, ezután következhet az engedélyeztetési eljárás az illetékes hatóságoknál.

A létesítményt egy németországi magánszemély támogatásából építették fel, hozzávetőleg 200 ezer euróból.

{A}

Az egyszintes épületben hét szobát alakítottak ki, két-két ággyal, így 14 személyt tudnak benne ellátni, továbbá egy közös konyha is helyet kapott az ingatlanban. Péter Györgytől megtudtuk, a bennfekvő otthonnak hét alkalmazottja lesz, egy orvos és hat ápoló, ugyanakkor az otthongondozói rendszerben dolgozó szakápoló kollégáik is besegítenek majd. A létesítményt ugyanakkor a közelben lévő Jakab Antal Ház konyhája és mosodája szolgálja majd ki. Az ellátottaknak napi 105 lejbe kerül a szolgáltatás, ez az összeg Péter György szerint mindössze a fenntartási költségeket fedezi.

Csíkszeredában ilyen jellegű intézmény nem működött eddig, ez egyedülálló kezdeményezés a környéken. Hasonló otthonokat Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson működtet még a Caritas.

Fotó: Gecse Noémi

Hatalmas az igény erre a szolgáltatásra, és nagyon hiányzik egy intézményesített ellátórendszer, amely kifejezetten idősekkel foglalkozik Romániában. A mi létesítményünk is csak egy csepp a tengerben, de több a semminél

– jegyezte meg György Péter. Éppen ezért bővíteni szeretnék ezt a szolgáltatásukat, így otthongondozói központot, illetve egy nappali foglalkoztatót szeretnének létrehozni, a védett otthon közvetlen szomszédságában lévő épület átalakításával. Ezt a beruházást európai uniós pályázat révén valósítanák meg. A nappali foglalkoztató a védett otthon kezeltjei mellett, még további 10-14 személyt tudna majd fogadni, akikről napközben gondoskodnának, és estére hazakerülnének a családjukhoz.

Györffy Éva infektológus és belgyógyász szakorvos fogja majd felügyelni a védett otthon ellátottjait. A doktornő érdeklődésünkre elmondta, Magyarországról költözött vissza Csíkszeredába, és közel másfél évig dolgozott a megyei sürgősségi kórház csíksomlyói fertőző osztályán, azonban a bürokrácia miatt, amely jelentősen nehezítette munkáját, és mivel úgy érezte, már nem tudja elviselni, ahogyan az állami egészségügyi rendszer működik, ezért kilépett a kórházból. Mivel továbbra is a szakmájában és emberekkel akart foglalkozni, így élt a Gyulafehérvári Caritas nyújtotta lehetőséggel, hogy orvosilag és emberileg is segíthessen az időseken.