Az „eltiltott” magyar tanítók továbbra is megtartják a románórákat

Széchely István 2018. szeptember 17., 11:39

Nincs, aki megtartsa a román tanórákat a Hargita megyei elemi osztályokban, a minisztériumi intézkedés csak rontott a románoktatáson. A megyében több mint százötven szaktanárra volna még szükség ahhoz, hogy az előírásoknak megfelelően adhassák le a tananyagot.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Az oktatási minisztérium a románoktatásra vonatkozó legutóbbi pontosításában azt közölte a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel, hogy amennyiben nem jelentkezik elegendő szaktanár a románórák lebonyolítására, azokat megtarthatják tanítók is, de ehhez csakis román tagozaton tanító pedagógusoknak lesz joguk.

Magyar tagozatos tanítók nem taníthatnak román nyelvet. Ez finoman szólva sértő

– fogalmazott Görbe Péter főtanfelügyelő. Hozzátette, mivel központi szinten még tárgyalások zajlanak az új szabályozásról, reméli, hogy módosítani fogják a vonatkozó rendeletet, és bizonyos körülmények között a magyar tanítók is oktathatják majd a román nyelvet.

A tanfelügyelőség felmérte a helyzetet, és megállapították, hogy 164 többletállás keletkezik a megyei oktatási rendszerben, ha szaktanároknak kell oktatniuk a román nyelvet az elemi osztályokban. A visszajelzések alapján viszont mindössze nyolc-kilenc állás betöltését vállalnák el a megyében dolgozó szaktanárok, ezért a prioritásnak számító állásokat meghirdeti a tanfelügyelőség, hétfőn publikálják a jelentkezések feltételeit – tájékoztatott a főtanfelügyelő.

Kérdésünkre elmondta,

a magyar tanítók által megtartott románórák bérezése még nem tisztázott.

Van, akinek az óraszám-kötelezettségébe beleférnek ezek, de általánoson igaz, hogy nem kaphatják meg ezekért a pluszjuttatásokat, mivel a jelenlegi előírások szerint nem tarthatnak románórákat.

Mindezek ellenére tudomása szerint a magyar tanítók megtartják a román tanórákat, mondta Görbe Péter, arra kérve a tanítókat, hogy továbbra is foglalkozzanak a gyerekekkel ezeken az órákon, amíg tisztázódik a románoktatás kérdése.

{A}

A tanintézetek többségében nem tudják megoldani a románoktatást az új rendelkezésnek megfelelően, sok helyen még a felső tagozaton sincs elég tanárjuk. Hasonló helyzetben van a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium is, mint azt Laczkó György igazgató elmondta, évek óta keresnek még egy romántanárt, idén is meghirdették az állást, de nem jelentkezett senki. Nincs szaktanárjuk, aki megtarthatná a románórákat az elemi osztályokban, a tanítók mennek be ezekre a tanórákra, de rájuk van bízva, hogy román nyelvet és irodalmat oktatnak-e vagy más foglalkozást tartanak, hiszen a tanintézet nem fizetheti ki nekik ezeket a tanórákat – tájékoztatott az igazgató.

Jelenleg a tanítók tartják meg a románórákat a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskolában is, hiszen a gimnáziumhoz hasonlóan ott sincs még az 5–8.-os osztályokban sem elegendő román szaktanár – tudtuk meg Lukács Barna igazgatótól. A témával kapcsolatban epésen megjegyezte, eddig sem az utcáról behívott szakképzetlenek tanították a román nyelvet az elemi osztályokban, hiszen

a tanítók egyetemi diplomáján tételesen is szerepel a román nyelv tanításának módszertanára vonatkozó képzettség.