Tető került a mozgássérültek egyesületének új központjára

Barabás Hajnal 2018. szeptember 24., 14:58

További 300 ezer euróra volna szüksége a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének, hogy teljesen befejezhessék a csíkszeredai Hunyadi János utcában épülő, három szintes Összefogás Házának elnevezett központjuk felépítését.

Befödték az épületet, de további adományokra van szükség a folytatáshoz Fotó: Gecse Noémi

Valamivel több mint egy év alatt készültek el a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének új székhelyéül szolgáló épület három szintjének és a tetőzetének felépítésével. A munkálatokat és a szükséges építkezési anyagokat többségében adományokból fedezték, részben pedig az egyesület saját jövedelméből.

{A}

Úgy vélem szép teljesítmény, hogy ez a kicsi szervezet, mint a miénk ilyen rövid idő alatt felépítette az 1700 négyzetméteres épület három szintjét, és be is födték azt

– osztotta meg Fikó Csaba, a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületének tiszteletbeli elnöke. Hozzátette, nagyon sok segítséget kaptak, az emberek gyakran megállították az utcán, volt aki 20 lejt, más 50 lejt adott az Összefogás Házának felépítésére, a tehetősebbek pedig 1000 lejt, vagy annál többet is adományoztak a szervezetüknek.

A belső munkálatokra, a nyílászárók beszerelésére, az elválasztó falak kialakítására, illetve a térrendezésre és egyéb munkákra, valamint a szükséges építkezési és gépészeti anyagokra még további 300 ezer euróra van szüksége a mozgássérültek szervezetének.

Fikó elmondta, a csíkszeredai önkormányzat, valamint a Hargita megyei önkormányzat is jelezte, hogy támogatnák az ügyüket.

Következő lépésként az ajtókat, ablakokat szereltetnénk be, ehhez viszont szeretnénk kérni a vállalkozók segítségét is, hiszen ha legalább egy-egy nyílászárót adományoznak, már azzal is sokkal hozzájárulnak az Összefogás Házának megépüléséhez

– mondta Fikó, miközben végig vezetett a félkész épületen. Tőle tudtuk meg, hogy igyekeznek az épület fenntarthatóságának szempontjait is figyelembe venni az építkezésnél, ezért

már az elején úgy alakítanak ki helyiségeket, hogy akár kereskedelmi egységnek is bérbe adhatóak legyenek,

illetve létrehoznak egy olyan termet is, amelyben akár kisebb rendezvényeket, például keresztelőket, lakodalmakat is szervezhetnek.

A teljesen akadálymentesre tervezett létesítményben kap helyet továbbá a mozgássérültek szervezetének gyertyaöntő műhelye, varrodája, valamint irodái, emellett többek között egy foglalkoztató termet, egy közösségi termet, egy közös ebédlőt és egy közös konyhát, illetve kilenc lakószobát is kialakítanak benne. A beruházás a Hargita megyei mozgássérültek szervezetének több mint 2000 tagját érinti.