Hétfőtől Londonba, csütörtöktől Budapestre repülhetünk Vásárhelyről

Simon Virág 2018. szeptember 16., 21:31

Hétfőtől Londonba is utazhatunk a marosvásárhelyi Transilvania repülőtérről, csütörtöktől pedig újraindul a budapesti menetrend szerinti járat, így gyorsabban lehet elérni a magyar fővárost. Hamarosan buszjárat is lesz a reptérre.

Archív Fotó: Haáz Vince

Hétfőtől hetente négyszer lehet Londonba indulni a marosvásárhelyi reptérről, vagy éppen hazatérni a brit fővárosból. A jegyek ára változó, vasárnap délelőtt például egy októberi indulással és visszatéréssel ötven euróért lehetett egy oda-vissza jegyet váltani az angol fővárosba Marosvásárhelyről.

{A}

Jó hír a marosvásárhelyieknek – de a székelyföldiek számára is –, hogy

csütörtöktől újraindul a budapesti járat is,

a Wizz Air légitársaság visszaköltözteti Vásárhelyre a másfél évvel ezelőtt Kolozsvárra „elvitt” járatát. A magyar fővárosba hetente kétszer lehet majd repülni, szeptemberben csütörtökönként és vasárnaponként. Egy menettérti jegy ára egy személy részére 45 euró körül van, a vasárnapi találatok alapján. 

Fejlesztési tervek

A Maros megyei tanács a legutóbbi ülésén több tervet is elfogadott a tulajdonában lévő repülőtér fejlesztésére, többek között előtanulmányokat készítenek, hogy kiderüljön, hogyan és mennyiért lehet fejleszteni a légikikötőt, de vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy teherszállításra alkalmas részleget hozzanak létre. Ez azért is időszerű, mert

remélhetőleg jövőre az autópálya egy nagyobb szakaszát is átadják Maros megyében, közvetlenül a reptér mellett is, ami megkönnyítené a teherszállítást.

Egy kisbuszjárat elindítását is elfogadták, ez Marosvásárhely és a reptér között fogja szállítani az utasokat. A nyertes cég a Bálint Trans lett, de pontosan még nem tudni, hogy mikortól fogja indítani a járatokat és milyen programmal.

Kik ülnek repülőre?

Noha hivatalos adatok nincsenek arról, hogy a Transilvania reptérre honnan érkeznek utasok, a repülőtér elsődlegesen kiszolgált földrajzi övezete 100 kilométeres körzet, vagy autóval 2 óra utazási időintervallum. Ez azt jelenti, hogy a vásárhelyi reptérnek a legerősebb vetélytársa a kolozsvári légikikötő, de konkurense a nagyszebeni, és – ha a székelyföldi utasokat vesszük figyelembe – az épülő brassói reptér is.