Veszélyes vagy természetes dolog, hogy medvével találkoznak a kerékpárosok?

Simon Virág 2018. szeptember 17., 09:07

Veszélyes a Jedd határában, kerékpárosok számára épített körgyűrű – figyelmezteti az érdekelteket Vasile Silaghi vadász, akinek ellentmond Jedd polgármestere, Bányai István. Azt viszont a községvezető is elismeri, hogy látott már biciklizés közben medvét, de távolról.

Számítani lehet a medvére a kerékpárúton, fel lehet készülni, de ettől függetlenül veszélyes lehet egy találkozás. A tipikus „mindkét félnek igaza van, csak szerre” esete… Fotó: Haáz Vince

A Jedd–Backamadaras–Ákosfalva közötti területen működő vadásztársaság vezetője, Vasile Silaghi a Marosvásárhelyi Rádió román szerkesztőségének azt nyilatkozta, hogy többször felhívta a hegyimentők és a jeddi községvezetés figyelmét, miszerint sok a medve a környező erdőkben, és veszélyes a Jedd határába épített kerékpárpálya.

A vadász szerint a környéken 15–20 medve is él, amelyek télire sem mennek fel a hegyekbe.

Mi több, a kerékpárút környékén nagyon sok homoktövisbokor van, amelynek gyümölcsét nagyon szeretik a nagyvadak. Silaghi szerint a hegyimentők és a község vezetősége törvénytelenül építette fel a biciklipályát, nem kért engedélyt a területek tulajdonosaitól, illetve nem kapta meg az erdészek és vadászok jóváhagyását sem. A vadásztársaság képviselője szerint a pálya az ő vadászati területükön megy keresztül, és

a kerékpározók zavarják az erdőben élő állatokat.

Bányai István jeddi polgármester érdeklődésünkre elmondta, ő is látott már kerékpározás közben medvét a környéken, de ez nem azt jelenti, hogy a biciklisek veszélyben lennének.

{A}

„A medvék és más vadállatok természetes élettere az erdő. Amikor sétálunk vagy kerékpározunk az erdőkben és mezőkön, akkor találkozhatunk velük. Amikor az embert észreveszi a nagyvad, elmegy onnan, így történt ez velem is, valahányszor láttam medvét.

Aki nem akar vadállatot látni, az ne menjen az erdőbe, a mezőre”

– mondta a polgármester, akitől megtudtuk, hogy

a kerékpárpályát törvényesen készítették el

a hegyimentőkkel közösen, és várják, hogy a környezetvédelmi minisztérium turisztikai útvonalként engedélyezze. Bányai szerint a vadászok azért elégedetlenek, mert ők távol akarták tartani az erdőtől az embereket, hogy nyugodtan vadászhassanak.

Bányai István azt is elmondta, hogy szeretnének a kerékpárpályán nemzetközi bicikliversenyeket is szervezni, népszerűsítve a mozgást és a környéket. A kiépített pályán egyébként két útvonalat lehet bejárni, egy 14 és egy 30 kilométerest.