Évek óta várták ezt a fejlesztést a Kalász negyedi temetőben

Kovács Attila 2018. szeptember 17., 10:34

A csíkszeredai Kalász negyedi sírkert néhány éve kibővített részébe is eljut már a vezetékes víz, és kavicsozott sétányokon lehet közlekedni. A tavaly elkezdett rendezés első szakasza befejeződött, de nemsokára folytatják.

Megváltozott körülmények a Kalász lakótelepi temetőben. Évek óta várt rendezés Fotó: Gecse Noémi

Amióta hét évvel ezelőtt kibővítették Csíkszereda legnagyobb temetőjét, az új parcellában nagyon sok új sírhely készült. Ez volt nemrég még a temető ,,hátrányos helyzetű” övezete, mivel a kavicsozott sétányok a korábbi területen véget értek, akárcsak a vízvezeték. Így az ottani sírhelyekhez eljutni, a sírokat gondozni nehezebb volt, noha

a sírhelyek után fizetett temetőkarbantartási díj mindenki számára egységes.

Ez a helyzet idén végre kedvező irányba változott, az új parcella tavaly elkezdett rendezése mostanra elérte legfőbb célját. Az újabb sírokhoz is kavicsozott sétányok vezetnek, elérhető közelségbe került a vezetékes víz, mert a hálózatot kibővítették – igaz, a napokban, amikor ott jártunk, még nem folyt a víz a csapokon. Ugyanakkor új padokat is elhelyeztek, valamint fákat ültettek.

Fotó: Gecse Noémi

Nemsokára folytatják

A munkálatokat két szakaszban végzi el a helybéli Tectum Company cég a korábban aláírt szerződés értelmében. Jelenleg az első rész átvételére készülnek – tudtuk meg Lázár Pétertől. A csíkszeredai polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályának vezetője kérdésünkre arról tájékoztatott, hogy

a rendezés még idén tovább folytatódik, és a temető új parcellájának egészére kiterjed, amely még üresen áll.

A mostani területrendezés nem tartalmazza a ravatalozó épületének bővítését, amelyről egy korábbi megvalósíthatósági tanulmány készült. Annak értelmében az építmény előterét beépítenék, kétoldalt ablakokat, illetve bejárati ajtót tennének, a jelenlegi bejárathoz pedig egy nagyobb ajtót, amelyet kinyitva egy összefüggő, tágasabb belső tér kialakítására lenne lehetőség.

{A}

A tanulmány tartalmazza egy parkoló kialakítását is a Nagysomlyó felőli oldalon, a kibővített temető belső kerítése közelében, ahol harminc autó számára lenne hely. Ennek egyik feltétele a temetőt a volt traktorgyár helyére elképzelt üzletközponttól elválasztó út felújítása és megnyitása, amely várhatóan megtörténik, ha folytatják az építkezést.

A parkolóval kapcsolatban később döntenek, ami függ az üzletközpont elkészítésétől is, amely szintén rendelkezne parkolókkal.

Fotó: Gecse Noémi