Tízezer zsáknyi hulladékot gyűjtött a négyezer szemétszedő

Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 16., 15:30

Hargita megyéből közel harminc település részvételével zajlott a Let’s do it Románia szombatra meghirdetett akciója. Több mint négyezren döntöttek úgy, hogy fontos számukra a környezetük tisztasága. Csergő Ottó, a program megyei koordinátora számolt be az akcióról.

Fotó: Csergő Ottó

A 150 ország egyidejű részvételével zajló program célja felszámolni az illegális hulladékhalmokat, illetve erősíteni az emberekben a környezettudatosságot.

Hargita megyében több mint négyezer fő vett részt a kampányban.

„Kellemes meglepetések is értek a program során, ugyanis még pénteken délután is három olyan térség jelentkezett be, több mint hétszáz személlyel, akik korábban nem vettek részt az akcióban. A több mint négyezer személy részvétele igenis megerősít abban, hogy komolyan veszik az emberek a környezetük tisztaságát” – fogalmazott Csergő Ottó megyei koordinátor. Továbbá beszámolt arról is, hogy a még pontosításra váró számítások szerint

megyeszinten tízezer zsáknyi szemét gyűlt össze, de ez a szám az évekkel ezelőtti szervezett akciókban a duplája is volt.

{A}

Számos gyergyószéki település is csatlakozott a takarítási akcióhoz. A helyszíneket minden településen a helyi megbízott jelölte ki, és a munkacsoportok megszervezése is az ő feladata volt. Általában településeken kívüli részeken takarítottak, utak mentéről, turistacélpontokról, patak- és folyómedrekből gyűjtötték össze a szemetet.

Fotó: Csergő Ottó

Gyergyószentmiklóson reggel 8 órakor a Salamon Ernő Gimnázium elől indultak az akcióban részt vevők. A város keleti részén, a Visszafolyó irányába takarítottak a Sfântu Nicolae iskola fiataljai, ők a mezőszéli utcákban, a település szélén gyűjtötték össze a szemetet. A Gyilkostó sugárút mentén, több csapatra osztva, az önkormányzat, a hegyi csendőrség, útügy, a hegyivadász-alakulat bejelentett csoportjai gyűjtötték az elhajigált dolgokat. A Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park munkaközössége teljes létszámmal képviseltette magát, tudtuk meg Csergő Ottótól.

Fotó: Csergő Ottó

Több mint száz gyergyószentmiklósival számoltunk, a végeredmény: háromszáz zsáknyi szemét Gyergyószentmiklóson, illetve Gyilkostóhoz vezető út mentén. Ez a mennyiség ahhoz képest, hogy korábban akár hatszor ennyi is volt, nem nagy. Úgy vélem, csökkenőben van a szemetelők száma, amihez nagyban hozzájárul a gyerekek, fiatalok évek óta zajló környezettudatosságra való nevelése is. Idén inkább háztartási szeméttel találkoztunk, nem találtunk kanapékat, bútorokat, lakásfelújításból származó berendezéseket, és ez már egy nagy lépés

– ismertette a program koordinátora, köszönve minden résztvevőnek a munkáját.