Felírták neveiket az „emlékek falára” a maroshévízi kastélyban születettek

Pataky István 2018. szeptember 16., 12:32

Belakták az Urmánczy-kastélyt a maroshévíziek és a közeli, illetve távoli tájakról érkezettek a hétvégén.

Fotó: Maroshévízi turisztikai információs központ

Az 1903 és 1906 között épült kastélyt a kommunisták államosították, a hetvenes évek elejétől a nyolcvanas évek közepéig Maroshévíz szülészeteként működött, így a napvilágot először itt meglátó helyiek nagy élvezettel írták fel neveiket a most létrehozott „emlékek falára”.

A kétnapos rendezvényt szervező Positive Transylvania egyesület elnöke, Szabó Tekla művészettörténész elmondása szerint

ezzel a kezdeményezéssel is próbálják közelebb hozni a kastélyt a maroshévíziekhez azzal a céllal, hogy az épületet újra magukénak érezzék a helyiek.

Fotó: Maroshévízi turisztikai információs központ

De nem csak az Urmánczy leszármazottaknak évekkel ezelőtt visszaszolgáltatott, kissé megviselt állapotban lévő kastély, hanem Maroshévíz természeti értékeinek népszerűsítése is cél, hiszen a városban több meleg vizű forrás van, s ezek három strand, illetve fürdő vizét is biztosítják. Erről is szó volt a Fenntartható fejlődés a Maros-völgye kulturális és természeti értékeinek hasznosításával című szombati kerekasztal megbeszélésen, amelyen Klaus Birthler, Szászrégen főépítésze egyebek mellett elmondta, kihívásnak érzi, hogy külföldi munkavállalás helyett szülővárosában, a szívéhez legközelebb álló tájakon próbáljon hozzájárulni a fejlődéshez, hasznosításhoz.

{A}

Az Európai Kulturális Örökség Napjai keretében szervezett kétnapos rendezvényen az Urmánczy-kastély gyerekzsivajtól volt hangos.

Fotó: Maroshévízi turisztikai információs központ

A Kastély Erdélyben program új projektje tizenkét olyan játékot fejlesztett ki, amelyek segítségével a 4–12 éves gyerekek és szüleik játékos úton szerezhetnek értékes információkat az egyes kastélyokról, azokról a történelmi korokról, emberekről, életstílusról, amelyek részei a kastélyok történetének.

Az élményalapú tanulást kínáló játékokból néhányat Maroshévízen is kipróbálhattak a családok. A kastély kertjét a húszas-harmincas évek zenéje töltötte be, s a látogatókat az időnként zuhogó eső sem riasztotta el az épülettel való ismerkedéstől.

Fotó: Pataky István

A Vizi Imre szombati koncertjére összegyűltek nem csalódtak, az ismert zenész a maga jól ismert, közvetlen módján már az első dal után megnyerte a közönséget, igazi házibulis hangulattal zárult a kastélynap.