Intenzív turisztikai és vendéglátóipari fejlesztésekre készülnek

2018. szeptember 17., 09:20

Nem csak az elvándorlás és az egyre nagyobb mértékű munkaerőhiány nehezíti a vendéglátósok, turisztikai vállalkozások működését, fejlődését, de a már meglévő alkalmazottak szakmai ismeretei is jelentős javításra szorulnak.

Fotó: UKKSZ
A Kezdeményezés kiemelt médiapartnere a Székelyhon

Annak érdekében, hogy ez a pálya mind vonzóbb legyen a fiatalok körében, valamint a szolgáltatások színvonala is jelentősen emelkedjen, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége (UKKSZ) a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Turisztikai Szövetség támogatásával

egyedülálló és kifejezetten gyakorlatorientált szakképzési programot indít, amely nem csak a középiskolai, de a felnőtt képzésekre is kiterjed majd.

A szakképzett munkaerő hiánya gyakorlatilag minden iparágat érint Udvarhelyszéken, nem véletlen, hogy az UKKSZ már évek óta kiemelten kezeli ezt a témát, minden szálat megmozgat és intenzíven lobbizik a szakképzés fejlesztése érdekében.

Jelentős eredmények születtek (CNC kezelői osztály a Bányaiban, duális képzés a fa- és fémiparos, valamint a vendéglátóipari szakiskolásoknak, borismereti, kommunikációs, stb. tréningek felnőtteknek). Most viszont egy

még nagyobb léptékű program megvalósítására készülnek, amely kifejezetten a turisztikai, vendéglátóipari képzéseket érinti majd.

„Évek óta szorosan együttműködünk a Kós Károly Szakközépiskolával, hiszen vállalkozóink már nem csak gyakorlati helyet biztosítanak a tanulóknak, de a tavaly elindult vendéglátóipari duális osztály esetében már ösztöndíjakat is adnak a diákoknak.

A partnerséget most még jobban szeretnénk erősíteni azokkal a kiegészítő képzésekkel, amelyek jelentősen hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a tanulók a lehető legszélesebb körű tudással felvértezve kerüljenek ki az iskolapadból.

Ugyanakkor a már a szakmában dolgozók fejlesztésre is nagy hangsúlyt szeretnénk helyezni, hiszen itt is nagy hiányosságokat tapasztalunk” – jegyezte meg Nagy György, az UKKSZ elnöke.

Mit mond a vállalkozó?

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség elnöke szerint is a szakképzés fejlesztése lehet a hatékony megoldás az iparági problémára: „A magyarországi tapasztalataink is azt mutatják, érdemes a turisztikai és vendéglátós képzésekbe fektetni, hiszen a világhírt hozó gasztró sikerek mellett ez az, ami mind vonzóbbá teszi ezt az életpályát a fiataloknak. Ezért látjuk fontosnak, hogy

az udvarhelyi szakmai képzéseket a már meglévő tapasztalatokkal, know-how-val és anyagilag is támogassuk, elősegítve azt, hogy a fiatalok a szülőföldjükön boldoguljanak és hogy pár év múlva akár már nemzetközi hírű székelyföldi eredményekről is beszélhessünk.

Azonban amíg idáig eljut a helyi vendéglátás, még sok teendő van. „Annak érdekében, hogy a leghatékonyabb és a leginkább piacképes tudást adó képzési struktúrát alakíthassunk ki partnereinkkel, szükségünk van a turisztikai, vendéglátóipari vállalkozások, kapcsolódó szakmai szervezetek, csoportok véleményére is.

Az itt elérhető kérdőív kitöltése mindössze 5 percet vesz igénybe, viszont hatása több évre befolyásolja majd a turizmus fejlődését Udvarhelyszéken, ezért kérjük, hogy a szakmában érdekeltek minél nagyobb arányban járuljanak hozzá válaszaikkal a felméréshez!

– mondta el Györgyei Szabó Magdolna, a projekt menedzsere.