Hatalmas bajban van a Hargita megyei gyermekvédelmi hálózat

Székelyhon 2018. szeptember 14., 16:42

Válsághelyzetbe került a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, sem az alkalmazottak bérére, sem a felnőttvédelmi szolgáltatást nyújtó központok működtetésére nincs pénze az intézménynek.

Tavaly a gyermekvédelmi hálózatban dolgozók sztrájkkal fejezték ki nemtetszésüket Fotó: Sándor Csilla

Az intézményvezető rámutatott, a források hiánya miatt jelen állás szerint

  • nem tudják biztosítani a 790 alkalmazott októberi, novemberi és decemberi fizetését;
  • a felnőttvédelemmel foglalkozó központok fűtésére és élelemmel való ellátására szánt alapok is elfogytak;
  • a gyermekvédelmi központok működtetésének költségeit legfeljebb egy hónapig tudják még fedezni.

Amennyiben nem egészítik ki az intézmény költségvetését, kénytelenek lesznek ismét adományokból gazdálkodni, ahogyan az 2017 második felében is történt – magyarázta Elekes.

{A}

Az igazgató szerint a költségszintek aktualizálása jelentené a megoldást az évente ismétlődő problémára. Két éve kérik ezt az illetékes minisztériumtól, egyelőre azonban eredménytelenül.

Ígéreteket kaptunk, de nincs politikai akarat ennek megvalósítására

– tette hozzá.

Elekes Zoltán rámutatott, „cinikus helyzet” állt elő, hiszen a munkaügyi minisztérium a szociális felügyeleten keresztül az alkalmazottak számának növelését kéri az intézménytől – ellenkező esetben kilátásba helyezte a különféle akkreditációk visszavonását –, ugyanakkor nem biztosítja a pénzforrást ehhez.

Ugyanúgy a munkaügyi minisztérium nagylelkűen megítéli a különféle pótlékokat, vakációs jegyeket, az ezekhez szükséges pénzt azonban nem biztosítja. Ha vakációs jegyeket is adtunk volna, már egy hónappal ezelőtt, pótlékokkal pedig már két hónappal ezelőtt kimerült volna a bérkeret

– magyarázta.

Elekes Zoltán Fotó: Veres Nándor

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság tavaly augusztusban is hasonló gondokkal küszködött, egy ideig magánszemélyek, cégek adományaiból és a megyei tanács által kiutalt összegekből működtették a központokat. Akkor a gyermekvédelmi hálózatban dolgozók sztrájkkal fejezték ki nemtetszésüket. Végül a kormány novemberben tízmillió lejt utalt ki az intézménynek.