Már 21 áldozata van a nyugat nílusi vírusnak

Székelyhon 2018. szeptember 14., 14:45

Május 2-a és szeptember 13-a között országszerte 21 halálesetet és 196 agyhártyagyulladást okozott a nyugat nílusi vírus – közölte pénteken a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ (CNSCBT).

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

A legtöbb személy, hét, Bukarestben hunyt el a fertőzés következtében, a többi haláleset Iaşi, Olt, Galac, Kovászna, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Suceava és Teleorman megyében történt. A járványt a szúnyogok terjesztik, ezért

a szakemberek arra számítanak, hogy a hőmérsékletek csökkenésével visszaesik a fertőzések száma

– számol be az Agerpres.

{A}

A fertőzés a gyenge immunrendszerű személyekre lehet veszélyes, tünetei magas láz, erős fejfájás, izomgyengeség, hidegrázás, fáradságérzet, fényérzékenység.

Megelőzésképpen a szúnyogcsípések ellen kell elsősorban védekezni, a lakosságnak azt javasolják, hogy szereljenek szúnyoghálót az ablakokra, használjanak rovarirtó szereket a lakásban és a ház körül, távolítsák el a lakás környékéről a hulladékot, és kerüljék a vizes, mocsaras helyeket.

80 új kanyarós megbetegedést regisztráltak
Szeptember 10-e és 14-e között az ország kilenc megyéjében összesen 80 új kanyarós megbetegedést regisztráltak – derül ki az Országos Járványtani Ellenőrző és Felügyelő Központ adataiból, amelyeket az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) tett közzé. Ezzel, szeptember 14-ig, 15 267-re emelkedett a kanyarós megbetegedések száma Romániában. A fertőzések közül 59 volt halálos kimenetelű. A nyolcvan új eset a következő megyékben jelent meg: Prahova (54), Buzău (5), Bihar (5), Călăraşi (5), Iaşi (3), Neamţ (3), Botoşani (2), Bacău (1), Bukarest (1), Suceava (1).