Takarítás szombaton Gyergyószéken is

Pethő Melánia 2018. szeptember 14., 14:10

Csatlakozva a világméretű hulladékgyűjtési kampányhoz, Hargita megyéből 25 település vesz részt a Let's do it Románia szombati akciójában. A 150 ország egyidejű részvételével zajló program célja felszámolni az illegális hulladékhalmokat, illetve erősíteni az emberekben a környezettudatosságot.

Patakok, folyók medrét is megtisztítják a szombati akció során. Archív Fotó: Pethő Melánia

Hargita megyéből egyelőre 3300 fővel számolnak a kampány szervezői, de remélik, ez a szám szombatig tovább bővül, hisz vannak települések, amelyekkel még zajlanak az egyeztetések – mondta el lapunknak pénteken Csergő Ottó, a Let's do it Romania program megyei koordinátora. Beszámolt, Gyergyószékről Remete, Szárhegy, Szentmiklós, Vasláb, illetve Várhegy, Galócás, Maroshévíz, Tölgyes és Holló önkormányzata jelezte, hogy részt vesz a programban.

„A korábbi években más gyergyói települések is elég szép létszámmal jelentkeztek, most viszont voltak, amelyek választ sem adtak felhívásunkra, de ez nem azt jelenti, hogy nem fordítanak kellő figyelmet környezetük tisztán tartására. Tudomásunk van arról, hogy

sok településen rendszeresen működik a szelektív hulladékgyűjtés, esetükben a szombati hiányzás igazolt”

– fogalmazott Csergő Ottó. Annak tudatában, hogy a hétvégi Ifinapok programjai sok diák részvételével zajlanak, igazoltnak tekinti a gyergyószentmiklósi tanintézetek hiányzását is az akcióról.

A helyi megbízottaknál lehet érdeklődni

A takarítási akció helyszíneit minden településen a helyi megbízott jelöli ki, és a munkacsoportok megszervezése is az ő feladata. Általában településeken kívüli részeken takarítanak, utak mentéről, turistacélpontokról, patak- és folyómedrekből gyűjtik össze a szemetet, illetve egyes helyeken a településközi közterületeket is átfésülik – mondta a megyei koordinátor.

{A}

Azokat is szívesen látják minden helyszínen, akik nem jelezték a megszabott határidőig részvételi szándékukat – részletek felől érdeklődni az adott település polgármesteri hivatalánál lehet.

A gyilkostói út mentén takarítanak

A Gyergyószentmiklóshoz közeli utak mentén nemrégiben takaríttatott az önkormányzat, ezért a szombati akció helyszíne a Pongrác-tető és a Kupás közötti rész lesz – tájékoztatott Csergő Ottó. Mint részletezte, a Gyilkos-tó felé vezető szakaszon szociális munkások, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park munkaközössége és a gyilkostói útosztály személyzete fog takarítani, illetve csoport érkezik a hegyi csendőrségtől, valamint a csíkszeredai hegyi vadászalakulattól. Valamennyien

reggel 8-kor találkoznak a Salamon Ernő Gimnázium előtt. A szervezők ide várják azokat is, akik előzetes bejelentkezés nélkül csatlakoznának az akcióhoz.