A disznóvágók, és akik szerint ide nem jön el a sertéspestis

Gergely Imre 2018. szeptember 14., 19:00

Megosztja a sertéspestis a gyergyószéki gazdákat. Vannak, akik nem félnek a járványtól, úgy gondolják, kicsi a valószínűsége, hogy erre a környékre is eljusson, illetve vannak olyanok is, akik már levágták a háztájon nevelt disznót. Érvek erre is, arra is.

Fele így, fele úgy. Egyesek szerint a feldolgozott hús a biztos, mások úgy vélik, nem jön ide a sertéspestis Fotó: Veres Nándor

Gyergyószéken általában saját használatra, a család számára nevelnek a gazdák egy-két disznót, kevés azoknak a gazdálkodóknak a száma, ahol az állomány meghaladja a tíz egyedet – a malacokat nem számolva. Vannak, akik féltve az asztalra szánt húst, a nagyobb disznókat levágták, és ez a jelenség várhatóan a következő hetekben is tart.

{K1}

Dr. Gáll József Gyergyó körzeti állatorvos kérdésünkre elmondta, ha az utóbbi hetekben levágott disznók száma önmagában nem is magas – mintegy 30 esetről van szó –, mégis szokatlan, hiszen máskor ilyenkor, nyár végén, ősz legelején egyáltalán nem volt szokás a disznóvágás Gyergyószentmiklóson, és a környező községekben. Tehát,

a gazdák egy része igenis tart attól, hogy ide is eljut a sertéspestis, és nagyobb biztonságban érzi a húst a fagyasztóládában, mint az állatot az ólban.

„Nem mondanám, hogy mindenki most hirtelen ijedtében nekiszökött volna a disznókat vágni, de a szomszédban is többen vannak, akik már vágtak. Én magam is csak arra várok, hogy kicsit hűljön az idő, a nagy zöld legyek eltűnjenek, s akkor én is levágom a nagyobb kocát” – válaszolta kérdésünkre egy szárhegyi gazda. Hozzátette, úgy gondolja, sajnos Gyergyószék sem fogja megúszni a sertéspestisjárványt.

Természetes úton nem érhet ide

Van, aki úgy véli, hogy nincs mitől tartani. Ellentétben azokkal a vidékekkel, ahol szabad tartásban nőnek az állatok, és van rá lehetőség, hogy a fertőzött vadakkal kapcsolatba kerülve megbetegedjenek, Gyergyóban ez másként van. Aki disznót tart, az zárva, pajtában, istállóban neveli. Állati eredetű takarmányt nem etet vele, az sem szokás, hogy az emberek a saját istállóból a szomszédok istállójába bejárjanak, átvíve esetleg a fertőzést.

Normális esetben ide nem jut el a sertéspestis,

– mondja egy csomafalvi gazda, aki több mint tíz állatot nevel.

{A}

Hangsúlyozta, van ugyan két nagyobb disznója, amelyeket amúgy is selejtezésre szánt, azokat most levágja, de nem a járványtól tartva, hanem mert egyébként is így tervezte.

Egyébként Gál István állatorvos sem tud olyan esetekről, hogy a nagyobb számú disznókat tartó gazdák vágnák az állataikat.

{K2}