Búcsúünnep és szentségimádás Csíkszeredában a Szent Kereszt ünnepén

Kömény Kamilla 2018. szeptember 14., 09:43

Pénteken tartják a csíkszeredai Szent Kereszt plébánia barokk templomának búcsúünnepét.

Örökös szentségimádási napot tartanak a Szent Kereszt templomban Fotó: Gecse Noémi

Az 1751-1758 között épített templom restaurálása miatt azonban az ünnepi szentmisékre a Millenniumi-templomba várják a híveket. A délelőtt 11 órakor kezdődő búcsús mise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök lesz. Az este 7 órakor kezdődő misén pedig a Gaudete kórus énekel. A Gyimesbükkhöz tartozó Bálványos-pataki kápolnánál szintén pénteken, délben 12 órakor kezdődik az ünnepi szentmise.

{A}

Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén, szeptember 14-én két történelmi eseményre emlékezünk: egyrészt Krisztus keresztjének megtalálására, másrészt visszaszerzésére. A szent keresztet Nagy Konstantin császár édesanyja, Szent Ilona találta meg Jeruzsálemben. A róla szóló legenda szerint a Golgota hegyén talált maradványokat egy beteghez érintették, és amikor Krisztus keresztjének darabját nyújtották neki, meggyógyult. Az ereklyét, melyet később elraboltak a perzsák, Herakleiosz császár 628-ban szerezte vissza, és vitte őrzési helyére mezítláb, szegényes ruhában, a saját vállán.

Szentségimádás
Szintén pénteken van a Szent Kereszt templomban az örökös szentségimádási nap. A búcsú miatt a szentségimádást két részben tartják: reggel 8 órától fél tizenegyig. A búcsús mise végétől, fél egytől pedig este félhétig. Fél 7-től ugyanis szentségi áldás és ünnepélyes vesperás (vecsernye) kezdődik, hét órától pedig szentmise.