Erdővidéki alegységgel csökkentenék a tűzoltók reakcióidejét

Bíró Blanka 2018. szeptember 14., 11:38

A múlt évhez képest növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a bevetések száma, de a reakcióidejük is hosszabb – számolt be a katasztrófavédelem csütörtökön, a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Adrian Năstuţă Kovászna megyei tűzoltóparancsnok elmondta,

az év első nyolc hónapjában 2663 beavatkozáson vettek részt,

ez 17 százalékos növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva. Ugyanakkor nőtt a reakcióidejük is, a tűzoltók átlag 14 perc alatt értek ki egy helyszínre, míg tavaly ez 10 perc volt. A rohammentősök kevesebb mint egy percet rontottak, 7-ről 7.48 percre.

{A}

A parancsnok szerint ennek több oka is van: függ attól, hogy a megyében hol van szükség a beavatkozásra, és mennyire forgalmasak az utak. Sokat segítene, ha Baróton be tudnák indítani az alegységet, hiszen

az erdővidéki város a legközelebbi, vagyis a sepsiszentgyörgyi központtól 50 kilométer távolságra van, az odavezető út sincs a legjobb állapotban, így 50 perc alatt jutnak el odáig.

Az önkéntes alakulatok segítik a munkájukat, ám hatalmas előrelépés lenne, ha a hivatásosak is „megtelepednének” a városba, így az erdővidéki falvakba is eljutnának 12–15 perc alatt, és az átlag reakcióidő is sokat csökkenne.

Kovászna Megye Tanácsával közösen elindítottak egy beruházást, hogy Baróton létrehozhassák az alegységet. Ennek megalakulása elsősorban a humánerőforrástól függ, ezért

arra biztatják az erdővidéki fiatalokat, hogy jelentkezzenek a tűzoltóképző iskolába

– mondta lapunknak Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. Hangsúlyozta, ha a szükséges létszám megvan – legalább hét hivatásos tűzoltóra lenne szükség –, két-három hónap alatt befejeznék az épületet. A Boldești-en működő tűzoltóképző iskolába a nyáron 290 helyet hirdettek, Kovászna megyéből négyen jelentkeztek. Januárban újabb 300 helyre lehet pályázni – mondta a tűzoltóparancsnok.