A honvédek sepsiszentgyörgyi bevonulására emlékeztek Háromszéken

Bíró Blanka 2018. szeptember 13., 19:28

Tucatnyi kerékpáros és futó vonult végig csütörtök délután a Magyar Királyi Honvédség 1940. szeptember 13-ai sepsiszentgyörgyi bevonulásának egyik helyszínétől a Bod Péter Megyei Könyvtárig, a 78 évvel ezelőtti eseményre emlékezve. A könyvtár előtt hagyományőrző huszárok álltak díszőrséget.

Fotó: Bíró Blanka

Bálint József a 100 év elnevezésű megemlékező rendezvénysorozatot kezdeményező Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki elnöke elmondta, ebben a térségben különböző nemzetek, felekezetek élnek együtt, ünnepnapjaink nem mindig esnek egybe, de egymást tisztelnünk kell.

Felidézte, hogy néhány nappal korábban, a városban a Treceti batalioane romane Carpatii indulót énekelték, arra emlékezve, hogy 1944. szeptember 8-án a román hadsereg bevonult Sepsiszentgyörgyre, viszont szeptember 13-án már az erdélyi induló csendült fel, jelezve, hogy „mi is itt vagyunk”.

Fotó: Bíró Blanka

Cserey Zoltán muzeológus, nyugalmazott múzeumigazgató azzal kezdte a történelmi eseményeket felidéző beszédét, hogy csalódott és elkeseredett, mert kevesen vettek részt a rendezvényen.

Ha az ifjúság nem ismeri meg történelmünk kudarcait és sikereit, nehezebb lesz építkezni”

– mondta. Kifejtette, ez az első alkalom, hogy nyilvánosan megemlékeznek a bécsi döntésről. Felidézte, hogy 78 évvel ezelőtt örömmámorban ünnepelt a magyarság, nem sok ilyen történelmi esemény hozta lázba a lakosságot. A bécsi döntés hírére az utcára tódultak az emberek, elővették az elrejtett kokárdákat, a megfakult magyar zászlókat – emlékeztetett Cserey Zoltán. Hozzátette, a bécsi döntéskor a Magyarországhoz visszakerült Észak-Erdély lakosságának valamivel több mint 56 százaléka volt magyar nemzetiségű, 43 százalék román, és 1,9 százalék német.

A megemlékezők a szemerjai református templomhoz vonultak, ahol megkoszorúzták a két világháborúban elesettek emléktábláját. Este a Pacé-tetőn az az eltelt száz év pozitív és negatív eseményeit taglalták, majd őrtüzet gyújtottak. A rendezvénysorozatot az Erdélyi Magyar Néppárt, a Szemerja-Görgő Közbirtokosság és a szemerjai református egyház szervezte.

{A}