IfiCafé a gyergyói fiatalok egymásra találásáért

Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 13., 19:04

Beszélgessünk, ismerkedjünk, ötleteljünk együtt! Gyere, légy vendégünk egy délelőtti kávéra/teára, próbáld ki a nagyon izgalmas WorldCafé beszélgetős módszert! – szólítja meg a gyergyói fiatalokat a szervező Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont.

Az erőforrásközpont folyamatosan szervez programokat a gyergyói fiataloknak. Archív • Fotó: Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont

Egy korábbi, a Gyergyói Szemlével közösen, egyetemisták bevonásával készített felmérés nyomán született az az elhatározás, hogy a fiatalokat, elsősorban egyetemistákat és frissen végzetteket közös asztalhoz kellene ültetni – ismertette Dániel Botond az IfiCafé program születését. „A felmérésből kiderült, hogy

sok olyan fiatal van, akik ugyanazon témával, ugyanazon területen dolgoznak, és nem tudnak egymásról.

Olyanok is voltak a válaszadók között, akik más-más szakterületen tanulnak, de voltak közös pontok, olyan területeket jelöltek meg, ahol szívesen tevékenykednének együtt.

Az IfiCafé célja, hogy találkozási lehetőséget biztosítsunk a gyergyói fiataloknak, egymásra találjanak azok, akik hasonló ötletekkel, tervekkel rendelkeznek,

és közösen szakmai kezdeményezéseket indítsanak el itthon” – fogalmazott a szervező.

IfiCafé a WorldCafé mintájára 

Gyergyószéken újdonság az Ificafé, a szervezők a világszerte alkalmazott WorldCafé-módszer alapján dolgozták ki a találkozások menetét. A módszer lényege, hogy a résztvevők kellemes, inspiráló kávéházi hangulatban, kiscsoportokban gondolkodnak és beszélgetnek az előre megadott témák mentén, majd a csoportok összetétele megcserélődik, és így folytatják a beszélgetést egy vagy több forduló során. A folyamat végén a résztvevők a legfőbb gondolatokat közösen összegzik, bárkinek lehetősége van nyilvánosan is elmondani ötleteit.

Egyetem utáni hazatérés

Az első IfiCafé fő témája az egyetem utáni hazatérés lesz, ezért is várják az egyetemistákat és egyetemről frissen kikerülő fiatalokat a találkozóra.

{A}

„A fiatalok nagy részének vannak ötletei, és a tapasztalat az, hogy szívesen részt vennének szakmai projektekben, viszont itthon erre kevés lehetőséget látnak. A beszélgetés során segítünk az egymásra találásban, az ötletek megfogalmazásában, a későbbiekben pedig segítünk megvalósítani szakmai kezdeményezéseiket” – ismertette Dániel Botond.

Az első találkozó kérdései

Milyen problémákat látsz a városban/községedben? Hogyan tudna a szakmád hozzájárulni ahhoz, hogy a település egy jobb, élhetőbb hely legyen? Te milyen fejlesztési projektben vennél részt itthon? Mi hiányzik ahhoz, hogy szakmai terveidet/projektedet meg tudd valósítani? – ismertette a találkozó témáját Dániel Botond, hozzátéve, ha több jelentkező lesz, egy ötödik asztallal is készültek, a kérdés pedig: Amikor az egyetem utáni hazatérést mérlegeled, mi van a pozitív, és mi a negatív oldalon? A rendezvényről további részleteket itt találnak.