Génsebészetet tanul, és a Budapesti Showszínházzal énekel

Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 13., 16:21

Génsebész és színházi énekes – ő a gyergyótekerőpataki Kovács Beáta. E kettős életről a Budapesti Showszínház újabb erdélyi turnéja alkalmával beszélgettünk Beával és a színház igazgatójával, Tóth Ádámmal.

• Fotó: Sallak Dóra

Kovács Beáta kislányként, alig 15 évesen már közösségi ünnepségen, bálon lépett fel, és Gyergyószék összes településén megfordult, évekig énekelt a helyi pop-rock zenekarban, később a Stramli Band zenekar tagjaként számos családi esemény, közösségi rendezvény jó hangulatát szolgálta. Újévet köszönthettek vele együtt a gyergyói szabadtéri szilveszterezők, de jótékonysági koncerten is fellépett a fiatal lány. Az Amerikában élő gyergyószentmiklósi származású Gáspár Zoltánnal is jelent meg közös daluk, tehát különösebben nem kell bemutatni a gyergyószékieknek a Salamon Ernő Gimnáziumban idegennyelv szakon színtízessel végzett lányt, aki a Sapientia egyetem génsebészet szakán jelenleg negyedéves hallgató.

Kovács Bea nemrég a Budapesti Showszínház énekese is lett.

Mint mondta, a pop-rock zenekarban a hét év „esküvőzés” után színházban dolgozni teljesen más. „Valahogy ráérzek, igaz, nagyon sokat kell még tanulnom, hiszen nagy nevű énekesekkel állok egy színpadra” – mondta Bea.

Erdélyi hanggal bővült a budapesti színház

A Budapesti Showszínházhoz való „igazolásról” Tóth Ádám igazgató elmondta, korábbról, magánemberként ismerte Beát, majd szakmai tudását, így bővült erdélyi hanggal is a budapesti színház. „Mint művész, a hangja talált a produkcióhoz, elsődleges szempont az operettgálánál a magas szintű művészi tudás. Mindenki, aki ebben a gálában fellép, az operaház és az operettszínház művészei magas szintű tudással rendelkeznek, ettől lett ez a produkció is olyanná, amilyen.

A Bea tudása abszolút megfelelő, és ebben a produkcióban mint székelyföldi énekes kuriózumként is szolgál”

– ismertette Tóth Ádám színházigazgató. Hozzátette, ezzel az előadással sok-sok fellépésre készülnek, az erdélyi, magyarországi turnék után délvidéki és felvidéki fellépések következnek.

Az igazgató arról is szólt, hogy jelenleg a Kosztolányi Édes Annája van készülőben. Novemberben Budapest legnagyobb arénájában Bea is fellép az előadásban.

A Sapientia egyetemen, fehér köpenyben is „alkot” Beáta • Fotó: Kovács Beáta gyűjteménye

Baktériumtörzsek és az éneklés

Hogyan fér össze a génsebészet a színpaddal, az énekléssel? „Mindkettőt művészetnek tartom. A génsebészet is alkotás, igaz, laboratóriumi körülmények között, de új tulajdonságokkal rendelkező élőlényeket állítunk elő, baktériumtörzsekkel dolgozunk. Mindig is vonzott az orvostudomány, pszichológiával is megpróbálkoztam, de az nem ment. A génsebészetre esett a választás, és nagyon szeretem. A csíkszeredai tanárok pedig nagyon megértők, lehetőséget adnak arra, hogy pótoljam az elmaradt órákat. Budapest és Csíkszereda között ingázom, a színház, a turnék időt igényelnek, de örömmel teszek eleget mindkét kihívásnak” – mondta Bea.

Örömkönnyekkel énekelni

A Hazám, hazám, te mindenem! operett-előadás közkívánatra Gyergyószentmiklósra is visszatér, szeptember 19-én lesz újra látható a sportcsarnokban. Mint megtudtuk, a gyergyószéki lány hangja az örömkönnyektől itthon még szebben cseng, a produkció sikere pedig bőven felülmúlta várakozást. A közönség szeretetéről is szólt a színház legfiatalabb, egyetlen erdélyi énekese.

{A}

„Az előadás nagyon mély érzelmeket hoz felszínre. Örömkönnyekkel énekelni csak itthon lehet, a szomszédnéni, az egykori osztálytárs, a rokonok teljesen más érzelmeket váltanak ki” – mesélte Bea, a korábbi gyergyószentmiklósi előadáson tapasztaltakról.

Kovács Beáta neves művészekkel énekel egy színpadon • Fotó: Budapesti Showszínház

„Az erdélyi turné bőven felülmúlta a számításaimat, elképesztő hangulata van itt az eladásoknak. Az énekeseink, a művészeink gyakorlatilag sokkos állapotba kerülnek.

Én még nem tapasztaltam olyat, csak itt, hogy az emberek az előadás közben tapsolnak, nem mennek ki a szünetben, hanem zokognak a meghatódottságtól.

Nagy öröm itt játszani” – tette hozzá Tóth Ádám.

A nyolcállomásos turné helyszínei

A Budapesti Showszínház a Hazám, hazám, te mindenem! című nemzeti operettgálával turnézik Erdélyben. Szeptember 16-án Marosvásárhelyen, 17-én Aradon, 18-án Kolozsváron, 19-én Gyergyószentmiklóson, 20-án Kézdivásárhelyen, 22-én Udvarhelyen, 23-án Csíkszeredában és 24-én Nagyváradon lépnek fel. A gyergyószentmiklósi előadás a sportcsarnokban szeptember 19-én 19 órától kezdődik. Jegyeket vásárolni online a ticket-shop.hu oldalon lehet, vagy a Figura Stúdió Színház jegypénztárában.