Kötetben Gyergyószék értékei

Pethő Melánia 2018. szeptember 13., 15:11

Gyergyó Kollégium címmel jelent meg az a kiadvány, amely egy nagyszabású kutatómunka eredményeképpen Gyergyószék értékeinek tárát mutatja be. A Gyergyószék értékeit, értékőrző személyeit ismertető, 350 oldalas kötetet szombaton mutatják be.

Gyergyószentmiklósi csárdásrekord-kísérlet. Helyi értékként van számon tartva. Archív Fotó: Csata Beáta

A kötetet szeptember 15-én mutatják be a gyergyóremetei Balás Gábor Művelődési Házban. Ugyanaznap a csutakfalvi közösségi ház előtti téren ismerkedhet meg a nagyközönség értéknek bizonyuló gyergyói termékekkel, tevékenységekkel.

„A Lakiteleki Népfőiskola célul tűzte ki, hogy értékfeltáró kutatómunkát végez a Kárpát-medencében. Ehhez munkacsoportot szervezett, amely – végigjárva a különböző régiókat – a kutatásokból értéktárat bemutató kötetet ad ki. Így született meg Gyergyó Kollégium címmel a Gyergyószék értékeit, értékőrző személyeit bemutató, 350 oldalas kötet” – tájékoztatta lapunkat Nagy József, a projekt gyergyói szakmai vezetője. Ezt a kiadványt mutatják be szombaton Remetén a könyv összeállításában, szerkesztésében részt vállaló személyek a Balás Gábor Művelődési Házban délután 3 órakor kezdődő rendezvény keretében.

{A}

Az esemény résztvevőit Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola vezetője, illetve Laczkó-Albert Elemér gyergyóremetei polgármester köszönti, majd a kutatók számolnak be az értékfeltáró munkáról.

A közönségnek lehetősége lesz megtekinteni a helyszínen azt a kiállítást, amely a kutatómunka során feltárt értékekről készült fotókat tartalmazza, illetve végigkövethetik a lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoport, valamint a Gyergyóremetei Ifjúsági Fúvószenekar előadását.

Délután 5 órától a csutakfalvi közösségi ház előtti téren folytatódik a rendezvény. Itt értéknek bizonyuló gyergyói termékekből, tevékenységekből nyílik kiállítás. Az eseményekre várják az érdeklődőket.