Hétvégén gyümölcsfesztivál

Kovács Eszter 2018. szeptember 12., 18:53

A Kárpát-medence leg(t)ízesebb fesztiváljára készül Udvarhelyszék: a hétvégén tartják a gyümölcsfesztivált. A rendezvény immár a tizedik, és tavalyhoz hasonlóan az Erdélyi Táncháztalálkozóval karöltve színes, ízes, értékmegőrző programmal várja a látogatókat.

Archív Fotó: Pál Árpád

„Ínséges évek után újra a bőség ünnepét ülhetjük Udvarhelyen. Fontos megvizsgálnunk ugyanakkor, hogy ez a bőség mit jelent számunkra” – mondta a fesztivál apropóján Kolumbán Gábor, a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért kuratóriumának elnöke. Hozzátette, a szervezők kiemelt célja a helyénvalóság fogalmának meghonosítása a székelyföldi köztudatban.

A helyénvalóságról

A helyénvalóság az, amikor „leporoljuk a kézfogást, és az üzenetté válik, leporoljuk a kimondott szót, és így az megtelik tartalommal, leporoljuk a port az emberekről, és kiegyenesedik a gerincük, lefújjuk a port a sok kacatról, amit vásárolunk, és a helyben termesztett zöldség, gyümölcs, haszonállat lesz a betevő falat, kiporoljuk közösségeinket, és azok újra igazi, jelenükért és jövőjükért felelős közösségek lesznek” – sorolta Molnár Judit, a Civitas Alapítvány programigazgatója, a Gyümölcsfesztivál projektfelelőse. Ez a szellemiség nyilvánul meg az idén jubiláló gyümölcsünnepben, illetve a Helyénvaló bolt révén is, amelynek hivatalos megnyitóját a fesztivál égisze alatt, szeptember 14-én, pénteken tartják.

Bőségünnep a minifocipályán

A tizedik Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál struktúrája, tisztasága, egyszerű szépsége továbbra is megmaradt, a program is alapjaiban hasonló az előző évekéhez. Mint azt Dobai Margit, az udvarhelyszéki közösségeket összefogó szervező elmondta, ezúttal tizenkét közösség, Csekefalva, Farkaslaka, Fenyéd, Fenyőkút, Firtosmartonos, Firtosváralja, Kecset, Kénos, Máréfalva, Oroszhegy, Székelymagyaros és Zetelaka asszonyai

várják ízesebbnél ízesebb, színesebbnél színesebb termékeikkel a látogatókat szeptember 14. és 16. között a székelyudvarhelyi minifocipályán.

A kiállításra az ország minden pontjáról érkeznek népi és iparművészek is. Lesz pénzmentes piac is, ahol különböző gyümölcs-, zöldség- és gyógynövénytermékek cserélnek gazdát. Nem marad el a közös sütés-főzés sem, a jubileum jegyében vasárnap a részt vevő közösségek tízféle gyümölcsből együtt főznek lekvárt, amelyet majd a látogatók is megkóstolhatnak.

Archív Fotó: Pál Árpád

Vidékfejlesztés, közösségépítés

Mivel nemcsak kulturális rendezvény, hanem vidékfejlesztési, szakmai projekt is a gyümölcsünnep, a program pénteken a Művelődési Házban megrendezendő szakmai konferenciával rajtol, amelyet majd bor- és sajtkóstolással zárnak – a kóstolni vágyókat Bálint Lajos borász és Bányász József sajtkészítő várja.

{A}

Tavaly véletlenszerűen, idén már tervezetten egybefonódik a második Erdélyi Táncháztalálkozó és az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál, hiszen a két rendezvény hasonló értékeket képvisel, magyarázta Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője. A partnerség révén tehát szombaton és vasárnap több mint harminc néptánccsoport lép fel a minifocipálya színpadán.

Idén is mindhárom fesztiválnapon lesz tombolasorsolás, a nyereményeket a részt vevő közösségek, valamint a kiállító népi és iparművszek ajánlották fel.

Fontos, hogy a nyertesek szeptember 27-éig átvehetik nyereményeiket a Civitas Alapítvány székelyudvarhelyi székhelyén.

Látni- és tennivaló mindenkinek

Ezúttal is lesz játszó- és kézműves alkotóház a gyerekeknek, illetve többféle vetélkedő kicsiknek és felnőtteknek egyaránt. A leg(t)ízesebb fesztiválon Udvarhelyszék legfinomabb és leglátványosabb aszaltgyümölcs-kosara kerestetik, a gyermekek termésbábokkal és gyümölcsszobrokkal szállhatnak versenybe, de a tizenkét közösség legfinomabb gyümölcskocsonyáját is díjazza majd az Erdélyi Konyha zsűricsapata. Lesz ugyanakkor gyógynövény- és lekvárfelismerő verseny, valamint fotósarok is.