Újra előtérbe kerülnek a szakrális művészetek Csíksomlyón

Kömény Kamilla 2018. szeptember 12., 19:30

Csíksomlyó szakrális jellegét kívánják hangsúlyozni a 2016-ban itt először megtartott Szakrális Művészetek Hete programsorozattal, amelyet idén harmadik alkalommal szervez meg az Áradat Egyesület.

Fotó: Gecse Noémi

Szeptember 14–20. között újra előtérbe kerülnek a szakrális művészetek Csíksomlyón, ekkor tartják ugyanis a harmadik Szakrális Művészetek Hete programsorozatot.

A romkat.ro katolikus portálon közzétett program szerint pénteken a csíksomlyói kegytemplomban a Band’Ora zenekarral zenés áhítaton és szentségimádáson lehet részt venni este 8 órától.

Szeptember 17-én, délután 6 órakor nyitják meg A végtelen vonzásában című, tíz székelyföldi képzőművész közös tárlatát. A kiállítást Hegedűs Enikő művészettörténész nyitja meg a Jakab Antal Ház K termében.

{A}

Szeptember 18-án, délután 5 órától vetítik a Lélek röpte itt és most – Avilai Szent Terézről szóló filmet szintén a Jakab Antal Házban, ezúttal az A teremben. Azt követően A tudástól a tapasztalatig címmel tart foglalkozást Darvas Piroska segítőnővér, amelynek házigazdája Péter Boglárka lesz a Pro Educatione Egyesület részéről. Emellett a csíksomlyói kegytemplomban este 8 órától a Barozda együttes ad koncertet Szűz Mária dicsérete a középkor zenéjében címmel.

A rendezvénysorozat részeként bemutatják a Szent László király – Erdély védőszentje című kötetet szeptember 19-én, délután 6 órától a Jakab Antal Ház K termében. Az erdélyi Szent László ábrázolásokat átfogó könyv a Szent László-emlékévben készült és az idén látott napvilágot a Verbum Kiadó gondozásában. A könyvbemutatón Szőcs Csaba, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója beszélget a kötet szerkesztőivel, fotósával és a szerzőkkel. A könyv a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható – olvasható az eseményt népszerűsítő plakáton. Este 8 órától a kegytemplomba várják a híveket, ahol dr. Windhager-Geréd Erzsébet orgonaművésznő koncertjét lehet meghallgatni.

Az előzményről

Az ARS SACRA Szakrális Művészetek Hete a Kulturális Örökség Napokhoz kapcsolódóan indult Budapesten 2007-ben. A magyarországi programok mellett a rendezvény a Kárpát-medencében is elterjedt. Erdélyben az első kezdeményezés a csíksomlyói Áradat Egyesülethez köthető, akik tavalyelőtt a Csíksomlyói Szakrális Művészetek Hete rendezvénysorozattal csatlakoztak a magyarországi ARS SACRA – Szakrális Művészetek Fesztiválhoz, amelynek része a Nyitott templomok napja is – írták a program indulásakor a csiksomlyo.ro honlapon.