Orvosi vizsgálatra érkezők „menedékszobájára” gyűjtenek

Antal Erika 2018. szeptember 12., 17:51

Új projektet indított a Telefonos Szeretetszolgálat Marosvásárhelyen és a Nyárád-mentén: a nyárádszeredai önkéntes tűzoltó-alakulattal közösen diót gyűjtenek, hogy az annak értékesítéséből befolyó pénzből biztosítsák a menedékszoba működtetésének költségeit.  

Képünk illusztráció Fotó: Lukácsi Lehel

A cél száz diófa termésének a begyűjtése, a Nyárád-menti gyülekezetek és iskolák bevonása a kezdeményezésbe, hogy az így szerzett bevételt visszafordíthassák azokba a közösségekbe, ahonnan a dióadományok származnak, vagyis jövőben is fogadhassák a jól bevált menedékszobába azokat a vidéki embereket, akik orvosi kivizsgálásra, műtétre, kezelésre érkeznek Vásárhelyre, de kórházi ellátásban nem részesülnek.

{A}

Sajó Norbert, a Telefonos Szeretetszolgálat vezetője, a program elindítója szerdán sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy

menedékszobájukat sokan igénybe vették, olyan személyek, akiknek nem volt lehetőségük szállodában, vagy más fizetett szálláson aludniuk, de hazautazni sem tudtak dolguk végeztével.

A szobát ingyen vehették igénybe, holott annak fenntartása pénzbe kerül – tette hozzá Sajó, aki elmondta, külső források helyett belső forrásokra helyezik a hangsúlyt. Ennek érdekében indították a Dejó-programot a nyárádszeredai önkéntes tűzoltó-egyesülettel közösen. A sajtótájékoztatón jelen levő Kacsó István tűzoltóparancsnok elmondta, azonnal rábólintott a kezdeményezésre, a tűzoltóeszközeikkel segítenek fára mászni, diót lerázni, illetve a fa alul összeszedni azt.

Rengeteg a parlagon hagyott, út menti diófa, ezért is gondolt a szeretetszolgálat vezetője arra, hogy diót gyűjtenek és értékesítenek. Ugyanakkor számítanak a különféle felajánlásokra is, arra, hogy néhány gyülekezet is pozitívan viszonyul a felhíváshoz, illetve iskola, vagy magánszemély, akinek udvarában diófa áll.

Ha valaki nem tudja a fáról leszedni a diót, de szívesen nekünk adományozza, mi örömmel fogadjuk és leszedjük

– hívta fel a figyelmet Sajó Norbert. 

Bár az akció már megkezdődött, a nyárádszeredai önkéntes tűzoltóknak eddig öt zsák diót sikerült összegyűjteniük, szeptember 15. és 25. között várják a felajánlásokat a 0741-555-555-ös telefonszámon, illetve a Telefonos Szeretetszolgálat Facebook-oldalán. Az összegyűlt diót egy erre alkalmas helyen megszárítják, majd megpucolják, hogy értékesíthessék.

Felajánlások már érkeztek, hangzott el a sajtótájékoztatón, ahol azt is elmondták, szívesen fogadják azok jelentkezését is, akik, akár Marosvásárhelyről is, a szeretetszolgálat által biztosított gépkocsival kimennének vidékre diót gyűjteni, besegíteni az akcióba.