Olyan sokszor büntettek erdészeti kihágásokért, hogy szinte felkerültek az országos dobogóra

Bíró Blanka 2018. szeptember 12., 15:47

Noha alig értek tetten törvénytelen fakivágást, Kovászna megye országos szinten élen jár az erdészeti kihágásokért kirótt bírságok terén.

Sokat bírságolnak a rendőrök erdészeti kihágás miatt Háromszéken. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A jelentés szerint idén az első félévben 615 köbméter fát vágtak ki engedély nélkül, míg tavaly a hasonló időszakban 713 köbmétert. A rendőrök 429 bírságot róttak ki erdészeti kihágásokért, 729 ezer lej értékben, és 228 köbméter fát koboztak el. A Kovászna megyei prefektúra hivatalos honlapján közzétett jelentés szerint,

noha Kovászna megye területén működik az ország egyik legnagyobb fafeldolgozója, nem tapasztaltak illegális fakitermelést a megye területén.

Hozzáteszik, a rétyi üzemben tavaly 800 ezer köbméter rönköt dolgoztak fel, a nyersanyag nagy része külföldről származott, és elenyésző részét vásárolták az ország más megyéiből.

{A}

Az országos elemzés szerint a Kovászna megyei rendőrség a negyedik helyen áll az erdészeti kihágásokért kirótt bírságok alapján, a fél év alatt kirótt 429 pénzbüntetéssel. Másrészt az országos listán Háromszék az előkelő harmadik helyen szerepel a hivatalból vizsgált erdészeti kihágások tekintetében, összesen 91 esetben indítottak hivatalból eljárást erdészeti kihágásokért.