„Titokzatos történelmi megemlékezést” szervez a néppárt

Bíró Blanka 2018. szeptember 11., 20:30

Az elmúlt száz évet elemző, szeptember 13-ához kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző rendezvénysorozatot szervez az Erdélyi Magyar Néppárt Sepsiszentgyörgyön csütörtökön.

Fotó: EMNP

Noha a szervezők keddi sajtótájékoztatójukon nem árulták el, hogy milyen történelmi esemény apropóján emlékeznek, valószínű, hogy a magyar hadsereg észak-erdélyi és székelyföldi bevonulására gondolnak, ami 1940. szeptember 13-án Háromszéken fejeződött be. Bálint József, a néppárt Kovászna megyei elnöke elmondta, a megemlékezésen olyan szempontokra próbálnak rávilágítani, melyekről „talán mások megfeledkeznek”.

Meg kell emlékezni azokról, akik adtak valamit a nemzetnek. Célunk, hogy megmutassunk, itt vagyunk, erőt és biztatást nyújtani az itthon maradásra azoknak, akik reménytelennek látják a jövőnket

– fejtette ki a politikus. Csütörtökön 16.30-kor Sepsiszentgyörgy Csíkszereda felőli kijáratától kerékpárosok, szaladók indulnak a Bod Péter Megyei Könyvtár épületéhez. A könyvtár előtt a szeptember 13-ához fűződő történelmi eseményeket idézik fel, majd átvonulnak a szemerjai református templom elé, ahol rövid beszéd és ima után megkoszorúzzák az I. és II. világháborúban elesettek emlékművét. Innen a városhoz közeli Pacé-tetőre mennek, ahol „arról elmélkednek, hogy milyen jó és rossz dolgok” történtek a magyarsággal az elmúlt száz év során. Végül 18.30 órakor őrtüzet gyújtanak.

{A}

A rendezvény szervezésében az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki és sepsiszentgyörgyi szervezetei mellett részt vesz a Szemerja-Görgő Közbirtokosság és a szemerjai református egyház.