Ismét a közösséget szolgálja az újjáépített kultúrotthon

Kömény Kamilla 2018. szeptember 12., 09:14

Újra használhatják az öt éve nélkülözött kultúrotthonukat a lóvésziek: a tavalyi újjáépítés után ugyanis idén berendezték, a hétvégén pedig visszaadták rendeltetésének az épületet, amely közel öt éve égett le. Az új épület 600 ezer lejbe került.

Az újjáépített művelődési ház. Nem kell tovább nélkülözniük a lóvészieknek Fotó: Gecse Noémi

Megnyitották a „kultúra és a közösség felé” az újjáépített lóvészi kultúrotthont a hétvégén. Még 2013 januárjában semmisült meg az akkor közel hetven éve épített 336 négyzetméter összfelületű lóvészi kultúrotthon. 

{K1}

A helyieknek emiatt az elmúlt öt évben nélkülözniük kellett a búcsúk, kisebb lakodalmak, torok, kulturális ünnepségeknek is helyet biztosító létesítményt.

Izsák-Székely Lóránt, Csíkszentmihály község polgármestere érdeklődésünkre elmondta, tavaly sikerült az újjáépítéshez szükséges pénzalapot megteremteni:

a hozzávetőleg 600 ezer lejes beruházás nagyobb hányadát Hargita Megye Tanácsa biztosította, a fennmaradó pénzösszeget pedig a helyi önkormányzat saját költségvetéséből.

{A}

Az első fél év egy megfelelő kivitelező megtalálásával telt, majd végül júniusban a nyertes korondi cég hozzáfogott a teendőkhöz. A helyszínre vonuló munkások fából építették újra a kultúrotthont, amelyben egy nagytermet, előteret, öltözőt és tálalót is kialakítottak. Az építő cég korrektségét jelezte, hogy fél év alatt, decemberre be is fejezték a tennivalókat, a kultúrépítés mellett pedig parkolókat is létesítettek az épület közelében – emelte ki a községvezető.

Fotó: Gecse Noémi

Azt is megtudtuk az elöljárótól, hogy

mivel berendezéssel együtt szerették volna visszaadni a közösségnek az újjáépített létesítményt, így a tavaly év végétől mostanig várniuk kellett a lóvészieknek.

Ez idő alatt viszont Hargita Megye Tanácsának anyagi támogatásából egyebek mellett beszerelték a fűtésrendszert, vásároltak 100 széket, a közbirtokosság jóvoltából pedig asztalok is kerültek a kultúrotthonba. Szombaton pedig a művelődési ház megnyitója után használatba is vették azt: a helyi önkormányzati testület dísztanácsülést, míg a megyei kihelyezett tanácsülését tartotta az épületben.