Megnéztük, mennyibe kerülnek a zakuszkának való zöldségek Csíkszeredában

Barabás Hajnal 2018. szeptember 11., 21:00

Sokan hozzáfogtak a zöldségek téli eltevéséhez, ilyenkor készítik többek között a zakuszkát, főzik be a paradicsomlevet, sütik ki a padlizsánt. Megnéztük mennyibe kerülnek az idényzöldségek a csíkszeredai zöldségpiacon.

Fotó: Gecse Noémi

Több kiló paradicsompaprikát és paprikát vásárolt eltennivalónak a Bíró házaspár, akik Csíksomlyóról érkeztek kedden a csíkszeredai zöldségpiacra.

Zakuszkát és krémpaprikát fogok készíteni, az ehhez szükséges zöldségeket szereztük most be, illetve veszünk még paradicsomlének való paradicsomot is, mert az, amit mi főzünk be finomabb a bolti terméknél

– magyarázta Bíró Erzsébet. Hozzátette, paradicsomot ugyan ők maguk is termesztenek egy keveset, de nem annyit, hogy jusson belőle téli eltennivalónak is, ezért vásárolják meg a piacon. Az árak kapcsán annyit mondott, örvendenek, hogy van lehetőségük megvenni 4-5 lejért kilogrammját annak, amit nem tudnak megtermeszteni.

Fotó: Gecse Noémi

Az augusztusi piaci árakhoz képest nem sokat változtak az idényzöldségek árai szeptemberre sem. Kedden a paradicsomot 3–6 lej közötti, a paradicsompaprikát 4–6 lej közötti, a kápiapaprikát 4–5 lej közötti, a padlizsánt 2–3 lej közötti áron kínálták kilogrammokként. A pityóka kilogrammjáért 2 lejt, az uborka kilogrammjáért 2–4 lejt kértek. A gyengébb minőségű termésért olcsóbban lehetett hozzájutni. Egy kézdivásárhelyi termelő érdeklődésünkre elmondta,

egyelőre nincs még idénye a káposztának,

jelenleg 3 lejért adja kilogrammját, azonban a kerti zöldségei nagyon jól fogytak. Többek között sárgarépát és petrezselymet is kínált, kötésükért szintén 3 lejt kért.

{A}

A termékek ára kedden a csíkszeredai zöldségpiacon
Zöldség/gyümölcs Ár
Paradicsom 3–6 lej/kg
Kápia paprika 4–5 lej/kg
Paradicsompaprika 4–6 lej/kg
Padlizsán 2–3 lej/kg
Paprika 4–5 lej/kg
Uborka 2–4 lej/kg
Káposzta 3 lej/kg
Hagyma 6 lej/kg
Pityóka 2 lej/kg
Sárgarépa 3 lej/kötés
Petrezselyem 3 lej/kötés
Zöld paszuly 10 lej/kg
Karfiol 6 lej/kg
Szőlő 3–6 lej/kg
Szilva 2–2,5lej/kg
Dinnye 2,5 lej/kg
Kukorica 0,50–1,5 lej/cső
Csípős paprika 10 lej/kg