A legtisztább hangon zengő pacsirták

Molnár Melinda 2018. szeptember 11., 17:49

Nem játék, nem is munka, hasznos kedvtelés volt az a három nap, amit az udvarhelyi Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola 4. A osztályának Dalos Pacsirták elnevezésű énekegyüttese képzőivel töltött.

A népi zeneszerszámok énekkísérő szerepét is elleshették Ildikótól és Gabriellától Fotó: Barabás Ákos

A címben szereplő jellemzést az énekegyüttes egy vetélkedőn érdemelte ki. Nagy Enikő tanító diákjai, Csíki Zsófia, Deák Boglárka és Tifán Anna barátnőkként szeretnek együtt énekelni. Elröppentek a napok az oktatók, a zenekar, a népi hangszerek bűvöletében – könnyedén készültek az országos vetélkedőre. Hangfelvételről is visszahallgathatták az újonnan tanult udvarhelyszéki népdalokat.

Tifán Csaba zenetanártól megtudtuk, a Dalos Pacsirták egy éven át állandóan részt vettek az iskolai előadásokon, vetélkedőkön. Népzenei továbbképzéssel hálálták ezt meg nekik, és buzdítják őket. A népdaltanítás mellett alapképzésben tapasztalták meg, hogyan kell a szólistának vezetnie a zenekart. A Huzavona tagjai abban is segítettek, hogy meghallják, milyen kíséret tartozik a dalokhoz, hogy akkor is tudják ezt a népdalélményt nyújtani, amikor majd hangszerkíséret nélkül állnak a színpadon. A napi programot kreativitásfejlesztő és szabadidős tevékenységgel lazították. Gyimesben Antal Imre és adatközlők fogadják majd őket.

{A}

Kászoniné Fejős Gabriella református lelkipásztor, népdaloktató elmondta, arra törekedtek, hogy élménydús együttlét és ne műhelymunka legyen a képzés.

Kiváló, tehetséges hangok, könnyű volt velük dolgozni.

Hangképzés, légzésgyakorlatok, ritmusérzék-erősítés, beéneklés, népi díszítéstechnikák megismerése, a népzene lüktetésének gyakorlása gazdagította a képzésidőt. Belehallgattak régi gyűjtésekbe, nénik, bácsik élethű zenei előadásába. Megtanulták, hogyan kell a felvételeket kezelni, például lelassítani.

Fotó: Barabás Ákos

István Ildikó népdalénekes, néptánc- és népdaloktató három évtizede ment el Székelyderzsből, de szíve csücske Udvarhelyszék és a népdal. A lánykák tehetségesek, ügyesek, lelkesek, a közös éneklés szeretetét erősítették bennük.

Nagy Enikő vallja, az osztályközösségben rengeteg népdalt tanultak meg együtt. Nagy élmény volt most legtehetségesebb diákjaival elmélyülni a népdalok világában, olyan oktatóktól tanulni, akik életüket tették fel erre.

Fotó: Barabás Ákos