A munkálatok elkezdését követően is folytatják az adománygyűjtést

Antal Erika 2018. szeptember 11., 21:30

Az augusztusi alapkőletétel után újabb mérföldkőhöz érkezett a bözödújfalusi Összetartozás Templomának létrehozásáért tevékenykedő Bözödújfaluért Egyesület. Kedden aláírták az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastélyban a kivitelezési szerződést.

Aláírták az Összetartozás Templomának építésére a kivitelezési szerződést Fotó: Erdőszentgyörgy Press

A szerződés aláírására hosszas egyeztetés eredményeként került sor. Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere, tiszteletbeli bözödújfalvi, valamint Személy Zsolt Dénes, a Bözödújfaluért Egyesület elnöke fogadta Seres Tamás Péter mérnököt, a Katan Consulting Kft. képviselőjét szerződéskötés céljából – számol be közleményben Erdőszentgyörgy polgármesteri hivatalának sajtóirodája.

{A}

Csibi Attila Zoltán elöljáró kiemelte,

szinte hihetetlen, hogy elérkeztünk ehhez a pillanathoz, hisz számos akadályt kellett elgördíteni utunkból. (...) Messze vagyunk még a céltól, de egy lépéssel mégis közelebb, hisz a kezünkben lévő, aláírt szerződés tiszta képet mutat arról, hogy hogyan fog kinézni az Összetartozás Temploma, és nem utolsó sorban, hogy mennyibe fog kerülni.

A polgármester hozzátette, bízik az összefogás erejében, abban, hogy összegyűl a szükséges pénz. 

A templom végső változata több hónapon át tartó egyeztetése alapján született meg. A tó vizéből kiemelkedve 29 cölöpön fog állni az Összetartozás Temploma, amelyhez a partról hídon lehet majd eljutni.

Az aláírt szerződés értelmében

a teljes beruházás 290 ezer euróba kerül majd, amit közadakozásból fedeznek.

A Bözödújfaluért Egyesület elnöke, Személy Zsolt Dénes elmondta, körülbelül még 100 ezer euró hiányzik az építkezéshez szükséges összegből. Az adománygyűjtést a munkálatok elkezdését követően is folytatják. A mostanra összegyűlt pénz éppen az építkezések megkezdéséhez elégséges, de

abban reménykednek az építtetők, hogy mihelyt az építmény kiemelkedik a vízből, az további motiváló erő lesz az emberek számára,

hogy segítsenek mielőbb befejezni a falurombolás szimbólumaként közismertté vált vízből kimagasló templomot.

A román vízügy a tó víztükréből 215 négyzetméter felületet átengedett a Bözödújfaluért Egyesületnek, az éves használati díj kifizetése ellenében. A kezdeményezők reményei szerint az Összetartozás Temploma 2019. júliusában már állni fog, és a minden év augusztus első szombatján megszervezett Bözödújfalusi Találkozón fel is avathatják azt.

A Bözödújfaluért Egyesület továbbra is várja mindenki hozzájárulását. Adományaikat eljuttathatják személyesen az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastélyba, a kőrispataki szalmakalap múzeumba vagy a parajdi sóbányába elhelyezett adományládákon keresztül is, de az egyesület bankszámlaszámaira is utalhatják felajánlásaikat.

Banca Transilvania – Târgu Mureș
Asociația Bozodujfaluert, cod client 257338, SWIFT: BTRLRO22
HUF: RO86BTRLHUFCRT0257533801
EUR: RO73BTRLEURCRT0257533801
RON: RO26BTRLRONCRT0257533801