Tizedszer tartják meg az udvarhelyi kortárs színházi találkozót

Kovács Eszter 2018. szeptember 11., 17:33

Romániai magyar és román kortárs alkotók találkozója, színvonalas színházi kavalkád, és immár a tizedik: ezúttal szeptember 17. és 22. között rendezi meg a Tomcsa Sándor Színház a DráMÁt Székelyudvarhelyen.

Értékteremtő színházi műhellyé nőtte ki magát a DráMA Fotó: Beliczay László

Találkozó, és nem fesztivál, legalábbis ez idáig – jegyezte meg Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója a DráMA apropóján. „A program ezúttal is szubjektív válogatás román vagy magyar kortárs drámaírók szövegei alapján, lehetőleg belföldön színpadra vitt produkciókból.

Gondolkodtunk azon, hogy fesztivállá alakítsuk át, zsűrivel és díjazással, a tizedik kiadás azonban még találkozó marad,

és majd az eseményen, szakmai körökben beszéljük meg a fesztiválosítás lehetőségét” – magyarázta.

Matei Vișniec, az udvarhelyi színház barátja

Az idei DráMA számtalan „csemegével kecsegtet”, avatott be Zakariás Zalán, az intézmény művészeti vezetője. A program ezúttal filmklubbal bővül: szeptember 18. és 21. között délutánonként Matei Vișniec munkásságát és személyiségét bemutató filmeket vetítenek majd a Művelődési Ház előtéri, kis kiállítótermében, szeptember 20-án pedig a Parisul lui Matei című, szintén a neves román rendező életéhez fűződő fotókiállítást nyitják meg.

„Matei Vișniec a tavalyi DráMA díszvendége volt, viszont a korábbi találkozók programjában is mindig szerepelt valamilyen formában. A filmklub és a kiállítás anyagát a rendező-drámaíró nevét viselő suceavai színház jóvoltából mutathatjuk meg” – sorolta Zakariás. Hozzátette, a suceavai Matei Vișniec Városi Színház az Anca Bradu rendezte Proștii sub clar de lună című darabbal is részt vesz az udvarhelyi rendezvényen.

Anca Braduval egyébként az egyik TEA-n (Találkozz Egy Alkotóval) találkozhat a közönség szeptember 20-án. TEA még lesz a rendezvény nyitónapján – ekkor Vladimir Anton meghívottal –, valamint szeptember 21-én is, amikor Oláh-Horváth Sári, az idei drámaíró pályázat debütdíjasa a meghívott.

A csemegékről

A tizedik DráMÁn bemutatják a dráMázat IV. című kötetet is: a Tomcsa Sándor Színház és a Szigligeti Színház drámaíró pályázatának immár negyedik kiadványa ékes bizonyítéka annak, hogy az udvarhelyi színházi találkozó szakmai műhely jellegét is betöltötte. „A kötet meglepetés szerzője Hatházi András, aki egy monodrámával a találkozó fellépője is pénteken, szeptember 21-én” – tette hozzá Nagy Pál.

{A}

A csemegék sorát bővíti ugyanakkor a Visky András által írt és Szabó K. István által rendezett Júlia – Párbeszéd a szerelemről című stúdióelőadás, amelyet Ráczkevei Anna Jászai Mari-díjas színművésznő előadásában tekinthet meg a nagyérdemű szerdán késő délután.

Érdekesnek ígérkezik ugyanakkor másnap az Andrea Gavriliu által írt és rendezett OST (Organic Sound Twist) című mozgásszínházi produkció. A Kolozsvári Nemzeti Színháznál dolgozó, sepsiszentgyörgyi születésű Gavriliu workshopot is tart az udvarhelyi társulattal, hiszen még az idei évadban visszatér Székelyudvarhelyre rendezői minőségben. Igazán egyedi a bukaresti Godot Café-Teatru Carpathian Garden című kétszereplős stúdióelőadása is.

Bővülő társulat és bemutató

A házigazdák idén két darabbal egészítik ki a találkozó programját. Szeptember 18-án Pásztor Márk Frontátvonulás című Cseh Tamás-estjét viszi színre. A produkciót idén a költészet napján már láthatta az udvarhelyi közönség, az előadás azért válik a társulat sajátjává, mert

Pásztor Márk az új idénytől a Tomcsa Sándor Színházhoz szerződött.

A 2018–2019-es évad első bemutatója is a DráMA égisze alatt lesz: a zárónapon,

szeptember 22-én mutatják be a Garaczi László által írt és Tóth Árpád által rendezett Magyar Mátrix című kocsmaszínházi előadást.

A bemutató ezúttal a Művelődési Házban, a találkozóra kialakított DráMA-kocsmában lesz, a jövőben pedig több székelyudvarhelyi lokálba is beköltöztetnék.

A programban egy gyerekelőadás is szerepel, a legkisebbek szombaton délelőtt követhetik Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjait az Aracs Eszter rendezte vásári bábjátékban.

A jegyárusítás különben már hétfőn elkezdődött, és érdemes időben foglalni, hiszen az előadások zöme stúdiótérben zajlik, így a helyek száma korlátozott. A tizedik DráMa részteles programja a Tomcsa Sándor Színház honlapján böngészhető.

Nem fenékig tejföl...

Az elmúlt évek során sokszor volt veszélyben a DráMA a pénzhiány miatt, és ez idén sem alakult másképp, jegyezte meg Nagy Pál. Az intézmény ezúttal is a Román Kulturális Alaphoz nyújtott be pályázatot, azonban „elsőként a vonal alá kerültek”. „A román kulturális minisztérium segítségével – amely idén megduplázta a nekünk szánt támogatás értékét –, valamint magyarországi és belföldi pályázatok révén sikerült megrendezni a DráMÁt. Olyan programot hoztunk össze ezúttal is, amely megállja a helyét” – summázott az intézményvezető.