Filmszereda másodszorra: erősödő nemzetközi filmkínálat

Tamás Attila 2018. szeptember 11., 18:26

Oscar-díjas alkotások, európai fesztiválfilmek, valamint a magyar és román filmművészet elmúlt két évének jelentős alkotásait lehet megnézni a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál második kiadásán.

Ráduly Róbert Kálmán. Archív Fotó: Kelemen Kinga/Filmszereda

– Két hétre ismét beindul az élet a Csíki Moziban. Miben lesz más a Filmszereda második kiadása, milyen újdonságokra számíthatnak a filmkedvelők?

– A második Filmszereda némileg tartalmasabb lesz, mint az első kiadás. A mennyiség nőtt, a minőség pedig nem csökkent: több film van az idei fesztivál programjában a tavalyihoz képest.

A fő csapás továbbra is a magyarországi és romániai utóbbi két év filmgyártásának terméke, de hangsúlyosabban vannak jelen részben az európai, részben az amerikai filmgyártás kiemeltebb, díjazott filmjei is.

Idén próbáltunk tematikusabb napokat is összeállítani, a nevesebb filmfesztiválok köré (Berlin, Cannes, valamint az Oscar-díj), ami mindenképp egyfajta folytatásnak minősül, hiszen tavaly a Filmszereda kínálatában lehetett megnézni azt a Testről és lélekről című filmet, amely a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-jelölésig jutott el. Most azokat az alkotásokat is meg lehet tekinteni, amelyek ezzel együtt jelöltek voltak (többek között a győztes Una Mujer Fantastica-t is), emellett műsoron lesz a 2018-ban Oscar-díjat nyert film, a Moonlight, amit most Csíkszeredában a lehető legjobb kép- és hangminőségben lehet megtekinteni. Tehát film van bőven, csak nézők és érdeklődés kell hozzá.

Filmszeredát promózó zászlócskák Csíkszereda központjában. Újabb filmszemle kezdődik a városban Fotó: Gecse Noémi

– Szabó István filmrendezőről kiemelt figyelemmel emlékezik meg a fesztivál. Mi ennek az apropója?

– Egyrészt a rendező születésének 80 éves évfordulója van, ennek apropóján azt a négy filmet tűztük a fesztivál műsorára, amelyek a 80-as években születtek, és egy ciklust adnak ki.

Mint ismert, maga Szabó István is volt néhány éve Csíkszeredában, az Ajtó című filmje Mikó-várban lezajlott bemutatóján.

A film és a rendezővel együtt töltött, vetítést követő nap is hozzájárult ahhoz, hogy két filmje újra látható Csíkszeredában, amelyek közül az egyik, a Mephisto annak idején megnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, a Redl ezredes viszont már nem részesült ekkora elismerésben. Utóbbi alkotás azért is fontos, hiszen egy olyan osztrák-magyar monarchiabeli hadsereg tisztjéről van szó, aki rengeteg hadititkot elárult az egyik legnagyobb és ősi ellenségnek, Olaszországnak, emiatt egyre több történész szerint erős az a vélekedés, hogy ez a kémkedés jelentősen rontotta az osztrák-magyar haderők esélyeit az első világháborúban.

Újra megtelik élettel a Csíki Mozi és a körülötte kialakított fesztiváludvar Fotó: Gecse Noémi

– Közönségtalálkozók, illetve kísérőrendezvények is szerepelnek a filmfesztivál kínálatában. Mire számíthat a közönség?

– A rendezvény mínusz egyedik napján mindkét bemutatott film (Szeretföld, Out) rendezőjével tartunk közönségtalálkozót, de további alkotókkal van folyamatban az egyeztetés, hogy részt vegyenek a filmjük csíkszeredai bemutatóján. A kísérőrendezvények nem lesznek annyira sűrűek, mint a tavaly, de legalább annyira érdekesnek ígérkeznek. A Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivált azért szervezzük most egy héttel hamarabb a tavalyihoz képest, mert arra számítottunk, hogy az időjárás némileg kedvezőbb lesz, és

ha adódik rá lehetőség a második héttől, akkor szabadtéri filmvetítéseket is szeretnénk tartani.
A további program

A Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál nulladik napján 17 órától Szabó István Bizalom című filmjét, 19:30-tól pedig a Mephisto című alkotást vetítik. A rendezvény hivatalos megnyitója csütörtökön 17 órától lesz a Csíki Kamarazenekar közreműködésével. Előtte 14 órától a Redl ezredest vetítik, míg a nyitófilm az Aurora Borealis lesz, ezt követi a Soldații – Poveste din Ferentari című alkotás vetítése. Pénteken, 14 órától a Hanussen, míg 19 órától az Un pas urma sereafimilor, 21 óra 45 perctől pedig a Kojot lesz a Csíki Mozi műsorán. Szombaton 11 órától gyerekeknek szóló vetítés lesz, 16 órától a The Square – A négyzet szerepel a Filmszereda programjában. 19 órától az Una mujer fantastica, míg 21 órától a Nyeljubov – Loveless című filmeket vetítik. Vasárnap 15 órától az Ultra, 16:45-től a Charleston, 19 órától a Budapest Noir, míg 21 órától a Tökéletes gyilkos című alkotásokat lehet megtekinteni a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál kínálatában. Jegyek online a bilete.ro/csikszereda oldalon, valamint a Csíki Mozi jegypénztárában válthatóak. Az esti és a késő esti filmekre egységesen 20 lejért vásárolható belépő, a délutáni vetítésre 15 lejért, illetve a 26 évnél fiatalabb diákok, a 60 év fölötti nyugdíjasok, valamint a mozgássérültek számra kedvezményesen 12 lejért válhatók belépők.

{A}