Elakadt a Gyervíz ügye a nyáron, talán most újraindul

Pethő Melánia 2018. szeptember 11., 20:00

Még nem indult el a tevékenység annál a gyergyószéki fejlesztési társulásnál, illetve a hozzá tartozó cégnél, amelynek célja működtetni Gyergyószentmiklós, Alfalu és Újfalu ivóvíz- és csatornarendszerét. Holott már nyár eleje óta be van jegyezve a társulás.

Nagy Zoltán sajtótájékoztatón ismertette, hol van elakadva a Gyervíz ügye

Gyergyószentmiklós számláján pihen az a 360 ezer lejes összeg, amelyet a Gyervíz törzstőkéjéhez szán az önkormányzat, és a két társult község is elkülönítette a maga hozzájárulását, amelyet a lakosság számaránya alapján számoltak ki. A pénzt azonban még nem kaphatja meg az új szolgáltató cég, és nem veheti még át a szolgáltatást a Go Rt.-től, mert néhány bukaresti jóváhagyás még hiányzik – mondta el Nagy Zoltán, a város polgármestere.

Az országos versenyhivatal is bele kell egyezzen abba, hogy a szolgáltatást az önkormányzatok által létrehozott cég végezze. Az európai uniós előírások szerint ugyanis

a cégnek piaci áron kell a szolgáltatást végeznie,

hogy ne kerüljön előnybe más cégekkel szemben. Ezt eddig nem vették szigorúan Bukarestben, most azonban ezt az előírást is be kell tartani.

Az illetékes fővárosi szerv nyári szünete után most, hétfőn kezdte újra a munkát. A polgármester reméli, hamarosan lépnek a Gyervíz ügyében. Amikor ez a jóváhagyás megérkezik, megtörténhet a szolgáltatás átadása az új cégnek, és a működtető személyzet alkalmazása is.

A rendszer részben már működik

Az ivóvíz- és csatornarendszer sok éve zajló felújítása elérkezett abba a fázisba, amikor nyomáspróbákat lehet végezni gerincvezetéken, illetve más fontosabb fővezetékeken. A víz már 70 százalékban az új fővezetékekben folyik. Ennek a munkának még nem érzik konkrét előnyét a fogyasztók, az átállással járó kezdeti gondokat azonban igen. Nagyobb számban

a Gyilkostó sugárúton tapasztalták a lakók, hogy bizonytalan eredetű csöveken a pincékbe ömlött a víz.

Van még munka szennyvíztisztító állomás végleges beüzemelése kapcsán is. Az ilyen problémák kijavítása után, illetve a nyomáspróbák lezárultával történhet meg az egyéni fogyasztók, a lakások rácsatlakozása az új rendszerre.

{A}

Az új szolgáltató telephelye ugyanott lesz, ahol a Go Rt. működik jelenleg. Ehhez azonban a városnak meg kell vásárolnia az ingatlant, hiszen a régi szolgáltató csődeljárás alatt van, a telepet pedig a felgyűlt adósságainak kifizetése céljával értékesíteni készül a felszámoló. Az önkormányzatnak lehetősége lenne kedvező áron megvásárolni azt, de pénze nincsen rá. Hitelfelvétel folyamatát indították el, amelyet részben a különböző nyertes pályázatok önrészére szánnak, részben pedig a Go Rt. telephelyének megvásárlására. A hitelfelvételt azonban a pénzügyminisztériumnak is jóvá kell hagynia.