Igényelhetők a szociális értékjegyek, de konkrétan megvan, hogy mire szabad költeni

Pethő Melánia 2018. szeptember 11., 16:43

A havi ötven lej értékű ösztönző támogatás szeptember 12-től igényelhető az óvodások számára – tudatja az érdekeltekkel a gyergyószentmiklósi városháza sajtóosztálya. A kérelemhez szükséges aktacsomót a szociális iroda Kárpátok utcai székhelyén kell leadni.

Az egyik kitétel, hogy a gyermek rendszeresen járjon iskolai oktatást megelőző tanintézetbe. Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

A juttatásra azok a családok jogosultak, ahol az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 284 lejt, a gyermeket beíratták, és rendszeresen jár valamelyik óvodába vagy napközibe. Az orvos indokolt esetben ötven százaléknyi hiányzást igazolhat, a szülő pedig három napra adhat igazolást. Amennyiben egy napot is igazolatlanul hiányzott a gyermek a tanintézetből, az adott hónapra felfüggesztik az értékjegyet számára – tájékoztatnak a közleményben.

{A}

A gyergyószentmiklósi városháza szociális osztályán hétfőtől csütörtökig 8 és 13 óra között, szerdánként fél kilenctől délután háromig tart az ügyfélfogadás. Az érdeklődők telefonon is kérhetnek tájékoztatást a 0366–139918-as számon.

Szükséges iratok

Az igényléseket szerdától lehet leadni a szociális osztály székhelyén, a 4-es irodában. A kérelemhez szükséges aktacsomónak tartalmaznia kell egy kitöltött típuskérést (a formanyomtatvány a szociális irodán igényelhető), óvodai igazolást, továbbá a szülők személyazonossági igazolványának és házassági levelük másolatát. Válás esetén a bírósági végzés másolata, élettársi kapcsolat esetén az élettárs személyazonossági igazolványának másolata és jövedelemigazolása szükséges. Örökbefogadás esetén az erről szóló határozat másolatát kell csatolni. A kérelmezési ügycsomónak tartalmaznia kell továbbá a családban lévő összes gyermek keresztlevél-, illetve személyazonossági igazolványának másolatát, a szülők előző hónapi nettó jövedelméről szóló igazolást. Amennyiben a kérelmezési ügycsomóban nyilatkozott adatokban módosulás áll elő, arról a jogosult legfeljebb 15 napon belül köteles tájékoztatni a szociális osztályt. Az értékjegyet kizárólag élelmiszer, tanszer, ruházati cikkek és tisztálkodási szerek vásárlásakor lehet igénybe venni azoknál a kereskedelmi egységeknél, akik ezt elfogadják. Az előző tanévben 47 kérelmező részére 525 értékjegyet hagyott jóvá a gyergyószentmiklósi önkormányzat.