Hat napon át sakkoztak Korondon

Zátyi Tibor 2018. szeptember 11., 14:26

A korondi Kerámia Sakkegyesület Hargita Megye Tanácsa és a helyi polgármesteri hivatal támogatásával szeptember 4–9. között negyedik alkalommal rendezte meg a Korondi Kerámia elnevezésű nemzetközi sakkfesztivált.

Indiából is érkezett versenyző a sóvidéki településre. Bhagat Kush több ezer kilométert utazott, hogy részt vegyen a megmérettetésen Fotó: Sorin Ciprian Muntean

A hatnapos, kilencfordulós, svájci rendszerben lebonyolított, ötvenfős főversenyt Andrei Istrățescu (2563) nagymester nyerte hét ponttal, megelőzve a szintén hétpontos marosvásárhelyi Dan Vășieșiu (2378) és a 6,5 pontos temesvári Lucian Ioan Filip (2439) nemzetközi mestereket.

A főverseny legjobb Hargita megyei sakkozójának a korondi Sándor Tamás bizonyult 4,5 ponttal, és 39 Élő-pontot gyűjtött, míg a második Benedek István (Zetelaka, 3 pont), a harmadik pedig Demeter József (Székelykeresztúr, 2 pont) lett.

{A}

A B csoportban (1601–2000 Élő-pontosok) nyolcvanketten ültek asztalhoz, itt első helyen a moldovai Sergiu Bejan végzett hét ponttal, megelőzve az egyaránt hat pontot gyűjtött román Cristian Georgescut és a moldáviai Victor Apostolt.

A Hargita megyei sakkozók közül a székelyudvarhelyi Nagy-Elek Tamás (5,5) bizonyult a legjobbnak, második a borszéki Costel Vodă (5 pont), harmadik a farkaslaki Jakab János.

A székelyudvarhelyi ISK sakkozója, Nagy-Elek Tamás szenzációsan teljesített, 135 Élő-pontot gyűjtött, és az 1750 Élő-pont alattiak első díját is elvitte.

A C csoportban (1600 Élő-pont alattiak, illetve Élő-pont nélküliek) a mindössze tízéves George Alexandru Corbu végzett az élen 7,5 ponttal, a második helyen a hetvenéves Nicolae Simion (7), a harmadikon pedig az ugyancsak tízéves David Saioc (7) zárt.

A legjobb Hargita megyei részvevő a korondi Jancsó Bálint lett (6 pont), második a szentléleki Ozsváth Zsigmond (5), harmadik a farkaslaki Jakab János (5). A 17 éves Jancsó 41 Élő-pontot gyűjtött, és az 1500 Élő-pont alattiak között a harmadik helyen végzett. A hétéves, gyergyóalfalvi Kiss Abigél az U8-as korosztályban bronzérmet szerzett.

Fotó: Sorin Ciprian Muntean

A kilencfordulós villámversenyben 149-en ültek asztalhoz, ezt a megmérettetést is Istrățescu nyerte nyolc ponttal, megelőzve a szintén 8 pontos Balla Tamás Kristóf nemzetközi mestert és a 7,5 pontos Paul Alexandru Paraschivot. A villámsakk legjobb Hargita megyei sakkozója Costel Vodă lett.

A verseny végén a 127 díjazottnak összesen 14 000 eurónyi pénzjutalmat osztottak ki.

Sándor Levente főszervező megelégedetten nyilatkozott a megmérettetés után: „A tavalyihoz képest nem volt olyan magas színvonalú verseny, de így is elégedettek lehetünk a részvétellel, azonban Székelyudvarhelyről és Csíkszeredából több versenyzőre számítottam. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, így jövőre is megszervezzük a versenyt, a terveim szerint három különböző helyszínen.

Walesből, Moldovából, Bulgáriából, Magyarországról és Indiából jöttek sakkozók Korondra, míg Románia összes megyéje képviselve volt.

A legegzotikusabb vendégünk az indiai Bhagat Kush korosztályos Ázsia-bajnok volt, aki 9700 kilométert utazott, hogy részt vegyen a Kerámia Kupán. Köszönöm a támogatók segítségét, hiszen a FIDE égisze alatt világszinten a legjobban díjazott szeptemberi nyílt sakkversenyt rendeztük most Korondon.”