Víz alatti kocsma Dálnokon

Bíró Blanka 2018. szeptember 11., 16:47

Víz alatti búvárkocsma nyílt a háromszéki Dálnokon. Az ország egyetlen búvártavában rendezték be – az ötletgazdák szerint – a világon egyedülálló sörözőt, ahol 3 méter mélyen, a víz alatt kínálják a behűtött sört, a tapasztalt búvárok pedig a víz alatt is kortyolhatnak belőle.

Sör és hal. Egy átlagos étlapon másként képzeljük el Fotó: My Lake búvártó csapata

Szabó Kolos búvároktató a családi vállalkozásként működtett búvártóban adott helyet a kocsmának, három méter mélyen helyezték el a négyszáz kilogrammos bárpultot, a sörcsapot, a sörrel tele hűtőt és egy bokszzsákot. A kocsmában

a víz alatt egy kilométerkő jelzi, hány méterre van a felszín,

és hány kilométerre a sörkészítő manufaktúra. Szabó Kolos lapunknak elmondta, nemcsak a tapasztalt búvárokat várják a kocsmába, hanem azokat is, akik csak belekóstolnának a merülés izgalmaiba, ismerkednének a víz alatti világgal.

A kezdők oktatóval lemerülnek, megkeresik a „kincsesládába” rejtett sört, felhozzák, majd a tó partján isszák meg.

A tapasztaltabb búvárok bevállalhatják, hogy a víz alatt söröznek. Szabó Kolos szerint nem bonyolult a technika, a búvár felemeli a fejét, vizet fúj a sörösüvegbe, az pedig benyomja a sört a szájába úgy, hogy nem keveredik a tó vizével. Ezzel a módszerrel néhány deci sört lehet meginni. A sörcsaphoz is csatlakoztattak egy csövet, és abból is kortyolhatnak a búvárok.

{A}

A víz alatti szórakozás nemcsak ennyiből áll, hiszen azt is megoldották, hogy zenét lehessen hallgatni. A kocsmát azok is biztonságosan látogathatják, akik még soha nem merültek. A búvároktató elmondta, a lokál bevételének jelentős részét a fogyatékkal élők vízi terápiás foglalkozásainak fenntartására fordítják.

Híre ment a kocsmának

A háromszéki Dálnokon a nemzetközi búvártapasztalattal rendelkező Szabó Jenő – Kolos édesapja – öt évvel ezelőtt hozta létre az ország első búvártavát, az ezer négyzetméteres tó fokozatosan, kilenc méterig mélyül, halakat, vízi növényeket telepítettek bele, így a merülés látványos. A tóban fogyatékkal élő gyerekeknek tartanak vízi terápiát, valamint búvártanfolyamokat szerveznek, és az ott megszervezett oklevéllel a világon bárhol lehet búvár-idegenvezetőként dolgozni, de a tűzoltóságnál is elismerik. A kocsma az időjárás függvényében október végéig tart nyitva, majd tavasszal ismét kinyitják. Hírére már több csapat bejelentkezett, magyarországi búváriskola is szervez túrát Dálnokra. A kezdeményezők abban bíznak, hogy a tó és a búvárkocsma turisztikai vonzereje fellendíti a dálnoki és háromszéki idegenforgalmat.