Csak négy hónapja alakult a Siculus fesztiválon fődíjas gyergyói zenekar

Gergely Imre 2018. szeptember 11., 12:48

Tovább erősödik az a megállapítás, hogy Gyergyószentmiklós a zene erdélyi fővárosa. Egymás után lépnek ki a nyilvánosság elé olyan fiatal együttesek, amelyek nemcsak a közönség szeretetét, hanem a szakma elismerését is nagyon gyorsan elérik.

A fődíjat a 4S Street tagjai érdemelték ki. Nagyon örülnek a sikernek Fotó: Beliczay László

A Siculus fesztivál leginkább azok számára idéz szép emlékeket, akik az 1970-es években élték fiatalságukat, ez számított Erdély legrangosabb könnyűzenei rendezvényének. Ezt támasztották fel Székelyudvarhelyen, azzal a céllal, hogy a mai fiatal együtteseket magyar nyelvű dalok írására ösztönözzék. A múlt héten, csütörtöktől szombatig zajlott vetélkedőn szólóénekesek és együttesek mérték össze tudásukat. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által szervezett eseményen a fellépők saját, magyar nyelvű szerzeményeiket mutathatták be.

Stúdiófelvételek készülnek, koncertmeghívásokat kaptak

A fellépő együttesek közül a gyergyószentmiklósi 4S Street produkciója érdemelte ki az újjáélesztett székelyudvarhelyi Siculus fesztivál és zenei vetélkedő fődíját.

„Nagy siker és megtiszteltetés számunkra, felemelő érzés, hogy ennek a rangos fesztiválnak az újjászületésekor mi kaptuk meg a fődíjat. Ezzel

úgy gondolom, picit bele is írtuk magunkat az erdélyi zene történelemkönyvébe.

S ha hozzáteszem, hogy a zenekar mindössze négy hónapja alakult, így még nagyobb ez az elismerés” – nyilatkozta a 4S Street nevében lapunknak Mihály Csaba, az együttes egyik tagja.

{A}

A fődíj része volt, hogy a Román Televízió Magyar Adása felajánlásával zenei felvételt és videoklipet készíthetnek. Ez már idén megvalósul, novemberben egy hétre Bukarestbe költözik a 4S Street a stúdiómunkára. Fontos lehetőség még számukra, hogy meghívást kaptak a Kolozsvári Magyar Napokra a Kincses Kolozsvár Egyesülettől és a székelyudvarhelyi városnapok színpadán is felléphetnek.

A díjjal járó 2000 lej értékű vásárlási utalvány alaptőke lesz ahhoz, hogy fülmonitor-rendszert vásárolhassanak,

ami a hangzásban fogja előlendíteni az együttest, ez pedig elsőrendű szempont – mondta el Mihály Csaba.

Nyerő Zűrzavar

Dalszöveg-kategóriában a szintén fiatal gyergyószentmiklósi együttes, a Teddy Queen Zűrzavar című dalát tüntették ki a fesztiválon. „Nekünk ez a díj egy megerősítést jelent, mégpedig arról, hogy az erdélyi zenei palettán igenis van helye az alternatív zenének, éppúgy, mint Magyarországon. Biztos, hogy sokat lendít majd az együttesen, és pozitívan fog hozzájárulni a karrierünkhöz” – nyilatkozta a zenekar.

Az együttes fellépési lehetőséget kapott a 2019. évi Udvarhelyi Városnapokra, valamint zenei felvétel és videoklip készítését nyerte el a Román Televízió Magyar adása meghívására, továbbá 1000 lejes vásárlási utalványt az Udvarhelyszék Kulturális Egyesülettől.

{K1}