Ezek a legmagasabb árbevételű, és a legtöbb alkalmazottat foglalkoztató székelyföldi cégek

Iszlai Katalin 2018. szeptember 15., 15:30

Székelyföld legnagyobb árbevételű vállalkozásainak zömét továbbra is a marosszéki cégek teszik ki. Az 50 legmagasabb árbevételű, illetve legtöbb alkalmazottat foglalkoztató céget tartalmazó listára idén legkevesebb 84 millió lejes üzleti forgalommal lehetett felkerülni.

Székelyföldön továbbra is húzóágazat a szolgáltatói szektor. Ebben van a legtöbb pénz. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A pénzügyminisztérium által – a cégek éves jelentései alapján – júliusban közzétett adatsor mentén állította össze szokásos 50-es rangsorát Székelyföld legnagyobb árbevételű és legtöbb alkalmazottat foglalkoztató cégeiről az Omnibus.ro internetes szolgáltatáskereső oldal.

Székelyföld legnagyobbjai

Székelyföld legnagyobb árbevételű cégeinek toplistáját a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a marosvásárhelyi székhelyű E.ON Energie România gázszolgáltató vállalat vezeti, amelynek árbevétele meghaladta tavaly a 4,73 milliárd lejt. A második helyezett Delgaz Grid gázszolgáltató szintén az E.ON Csoporthoz tartozik, az ezüstéremhez azonban „nagytestvérénél” jelentősen alacsonyabb bevételre volt szüksége, „mindössze” 1,48 milliárd lejre. A dobogó harmadik fokát szintén marosvásárhelyi vállalat foglalta el, mégpedig az Azomureș vegyipari kombinát 1,44 milliárd lejes árbevétellel. A negyedik helyen a gyógyszeripari Pharmafarm szerepel. A lista ötödik helyén láthatjuk az első nem Maros megyei helyezettet, a borszéki (Hargita megye) Romaqua Csoport 5 százalékos növekedést ért el, 725 millió lejes árbevételével pedig előreléphetett egy helyezést. A lista hatodik helyét az E.ON csoport újabb tagja, az E.ON Gaz Furnizare nevű szolgáltató foglalta el 509 millió lejes árbevétellel. Hetedik lett a brassói tejgyár baróti központja 431 millió lejes árbevétellel.

Tizenhárom százalékos növekedéssel megszerezte a ranglista nyolcadik helyét a székelyudvarhelyi Amigo & Intercost szeszes italok nagykereskedelmében érdekelt vállalat 381 millió lejes tavalyi árbevételével. A ranglista kilencedik helyére fért fel a dohányipari termékeket forgalmazó M. Tabac csíkszéki vállalat, amely 363 millió lejes bevételt könyvelhetett el tavaly. A tizedik helyen ismét egy Maros megyei cég, a Hirschmann Románia nevű autóipari vállalat található 362 millió lejes árbevétellel.

Az első tíz helyezett mellett további 22 marosszéki, 7-7 alsó-háromszéki és udvarhelyszéki, illetve 2-2 csíki és felső-háromszéki cég kapott helyet az 50 legnagyobb árbevételű székelyföldi vállalkozás listáján, amelyeknek összesített árbevétele 17,26 milliárd lej volt.

{A}

Árbevétel térségek szerint

A hagyományos székely székek szerint lebontott ranglisták ismertetésénél Maros megye legjobbjaira nem térünk ki, hiszen ezekről fentebb már beszámoltunk. Csíkszék legnagyobb árbevételű vállalkozása a már szintén említett M. Tabac, a második helyezett pedig a csíkszentkirályi székhelyű Hargita Gyöngye Rt. ásványvíz/palackozó, 101 millió lejes árbevétellel. Ezt követi 89 millió lejes bevétellel a faipari termékeket gyártó csíkszeredai Iris Service, a Lactate Harghita tejfeldolgozó (52 millió), a tusnádi Apemin ásványvízpalackozó (51 millió) és a Harmopan pékség (47 millió). Udvarhelyszéken az aranyérmes Amigo & Intercost után az építőanyagokat és különböző berendezéseket forgalmazó székelyudvarhelyi Melinda Impex Steel következik a sorban 198 millió lejes árbevétellel, a harmadik helyen pedig a Merkúr üzletláncot működtető Elan-Trió végzett 185 millió lejes bevétellel.

Az udvarhelyszéki rangsorban a Melinda Impex Instal következik 177 millió lejes árbevétellel, majd a Coats Románia székelyudvarhelyi kirendeltsége (170 millió), a nyomdaipari Infopress Group (141 millió) és az Impar Kft. (100 millió lej) következnek a sorban. Gyergyószéken a Borszéki ásványvizet gyártó első helyezett Romaqua Csoporttól jócskán lemaradva szerezte meg a második helyet a Benedek húsipari termékeket gyártó és forgalmazó Arterimpex 47 millió lejes árbevétellel. A harmadik helyet a cipőgyártásban érdekelt Toplita szerezte meg, miután 63 százalékos növekedés után 36 millió lejes bevételt ért el tavaly. A dobogósok után a gyergyói rangsorban a fa- és bútoriparban érdekelt Industry Transilvan következik 31 millió lejes árbevétellel, majd a hodosi Genex (fafeldolgozó, 24 millió lej). Alsó-Háromszék legnagyobb árbevételű cége a már említett brassói tejgyár baróti központja, Felső-Háromszéken pedig a Nexxon gumiabroncs-nagykereskedés végzett az első helyen 153 millió lejes árbevétellel.

Több mint 30 ezer alkalmazott

A Székelyföld legtöbb alkalmazottat foglalkoztató cégeit rangsoroló lista élén lényeges fölénnyel végzett a Delgaz Grid gázszolgáltató 3946 alkalmazottal. A második a Romaqua Csoport lett 1911 alkalmazottal, harmadik pedig ismét az Azomureș, amely annak ellenére tartotta meg szokásos dobogós helyezését, hogy a korábbi években több száz munkatársától vált meg: míg 2014-ben 1729 alkalmazottja volt, tavaly már csak 1252. Jövőre talán átveheti tőle a bronzérmet a csíkszeredai Iris Service, amely folyamatos növekedés után tavaly már 1217 alkalmazottat foglalkoztatott.

Marosszéken a Delgaz Grid és az Azomureș után a Hirschmann Románia foglalkoztat a legtöbb alkalmazottat, 942 személyt. Csíkszéken az első helyezett Iris Service-t követően a Hargita Gyöngye következik 369 alkalmazottal, a harmadik legnagyobb munkaadó pedig a Harmopan 345 alkalmazottal.

Az udvarhelyi térségben az Ikos Conf készruhagyárban dolgoznak a legtöbben (973 alkalmazott), második helyen pedig a szintén e cégcsoport érdekeltségébe tartozó Norada készruhagyár végzett 885 alkalmazottal. A harmadik az Amigo & Intercost lett, a vállalat 786 személyt foglalkoztat. Gyergyószéken a Romaqua Csoport után a 293 személyt foglalkoztató Toplita végzett a második helyen, a harmadik pedig a ruhaiparban érdekelt Romtop Industries lett 272 alkalmazottal.

Székelyföld 50 legnagyobb munkaadója összesen 30 675 alkalmazottat foglalkoztat (ebből Marosszéken 21 037-en dolgoznak, Csíkszéken 6313-an, az udvarhelyi térségben 9687-en, Gyergyószéken 5378-an, Felső-Háromszéken 5569-en, Alsó-Háromszéken pedig 8240-en).