Földrengés okozta vészhelyzet után „mentettek” Csíkszeredában

Iszlai Katalin 2018. szeptember 11., 07:22

A legmagasabb riasztási fokozattal járó katasztrófahelyzeti gyakorlatot tartott partnerintézményeivel hétfő este a Hargita megyei tűzoltóság. A forgatókönyv szerint tizenkét sérültet mentettek ki és láttak el egy földrengés és egy tűzeset után a csíkszeredai Erős Zsolt Arénánál.

Fotó: Iszlai Katalin

Ezúttal Csíkszeredában tartotta szokásos negyedéves gyakorlatát a Hargita megyei tűzoltóság: a forgatókönyv szerint egy sportrendezvény közben földrengés rázta meg a hargitai megyeszékhelyet, ennek következtében pedig összeomlott az Erős Zsolt Aréna egyik nézőtere, és tűz ütött ki a tetőn. Mivel az elképzelt katasztrófahelyzetben 12-en sérültek meg, érvénybe lépett a legmagasabb, vörös riasztási fokozat.

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Az esethez 21 órakor futott be a riasztás a 112-es egységes segélyhívószámra, pár perc múlva pedig meg is érkeztek a helyszínre a Hargita Megyei Mentőszolgálat, a tűzoltóság, a csíkszeredai kórház sürgősségi osztálya, a rendőrség és a csendőrség egységei. A vörös kód miatt emellett a Vöröskereszt önkéntesei is a helyszínre siettek, illetve a reakcióidő lemérésének érdekében Székelyudvarhelyről és Gyergyószentmiklósról is riasztották a tűzoltóság rohammentő egységeit (SMURD). Előbbiek 40, utóbbiak 45 perc alatt értek a helyszínre.

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Eközben elkezdődött a 12 sérült felkutatása és kimentése az összeomlott nézőtér maradványai alól, majd az egészségügyi személyzet még a helyszínen ellátta őket.

A gyakorlat összetettségének növelése miatt minden sérültnek más-más panaszai voltak, egyesek súlyosabban, másak könnyebben sérültek.

Végül a mentőszolgálat és a SMURD járműveivel mindannyiukat a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállította, a tűzoltók pedig „eloltották” a lángokat, miközben a rendőrség és a csendőrség képviselői biztosították a helyszínt.

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Az összevont gyakorlat végén Dudu Ovidiu, a megyei tűzoltóság főfelügyelő-helyettese eredményesnek nevezte az akciót, majd hozzátette: dolgozni fognak azon, hogy a tapasztalt apróbb hibákat kijavítsák, illetve azt kívánja, hogy csak hasonló gyakorlatok alkalmával keljen együtt dolgozniuk.

{P11}

{P12}

{P13}