Hargita megyében nem növekedett meg ugrásszerűen a nyári disznóvágások száma

Kömény Kamilla 2018. szeptember 11., 22:00

Habár Románia egyre több megyéjében azonosítják az afrikai sertéspestist okozó vírus jelenlétét, Hargita megyében „járványtani szempontból csend van”. Az állat-egészségügyi szakhatóság azért dolgozik több intézménnyel együttműködve, hogy ez így is maradjon.

Csak megbízható forrásból vásároljanak élőállatot a gazdák – tanácsolják a szakemberek Fotó: Barabás Ákos

Országos szinten megugrott a disznóvágások száma, amit többen az afrikai sertéspestistől való félelemmel magyaráznak, azaz hogy az emberre veszélytelen, az állatok elhullásával járó vírus miatt inkább levágják állataikat, mélyhűtőbe teszik húsukat a gazdák, minthogy egy esetleges fertőzés miatt később elkobozzák tőlük azokat.

{A}

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) által pénteken nyilvánosságra hozott adatsorok szerint 2018 júliusában 467 ezer sertés vágtak le, ami közel 40 százalékos növekedést mutat az előző havi 335 ezerhez képest. Ennek kapcsán arra voltunk kíváncsiak, hogy Hargita megyében megnövekedett-e a disznóvágások száma.

Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője ismertette, megyénkben nem áll fenn ez a helyzet,

nem növekedett meg ugrásszerűen a nyári disznóvágások száma.

Azt is hozzátette, a megyében jelenleg „járványtani szempontból csend van”, s azon dolgoznak hogy ez így is maradjon. Kiemelte ugyanakkor, nem akarnak pánikot kelteni, de a megelőzés érdekében több intézkedést is bevezettek már közreműködve a rendőrséggel, az erdészeti főfelügyelőséggel, a vadásztársulatokkal. Példaként kifejtette,

fokozott közúti ellenőrzéseket tartanak, amelyek során nemcsak az élőállat-szállító járműveket, hanem a húskészítmények, takarmányok szállítóit is górcső alá veszik.

Ellenőrzik, hogy honnan indultak, hová tartanak, rendelkeznek-e kísérő iratokkal, szükség esetén elkérik a fertőtlenítési bizonylatot, megvizsgálják a szállított állatok fülszámait, az állat-egészségügyi bizonylatokat. Ezeket az intézkedéseket nemcsak a sertések, hanem minden állatfaj esetén elvégzik.

Továbbá a kollégáik az erdészeti főfelügyelőséggel közösen felkeresték az esztenákat, felmérték, hogy hol tartanak sertéseket, és

felhívták az érintettek figyelmét arra, hogy a sertéseket szállítsák lakott területre, tartsák zárt helyen, hogy ne érintkezhessen vaddisznókkal.

Ugyanakkor mindeddig kihelyeztek 650 plakátot a megye településein – hirdetőtáblákra, polgármesteri hivatalokban –, amelyekről bárki megtudhatja, hogy mire érdemes figyelniük. Több esetben is felhívták a gazdák figyelmét arra, hogy csak megbízható forrásból vásároljanak élőállatot – fülszámmal, állat-egészségügyi bizonylattal. S ha a gazdaságukban megbetegednek, esetlegesen elpusztulnak az állatok, mihamarabb értesítsék arról a körzeti állatorvost.

A gazdák is tehetnek megelőző óvintézkedéseket:

  •  azzal, ha sertésvásárlás előtt konzultálnak állatorvossal, s ha nem vásárolnak sertéseket ismeretlen személyektől, különösen személygépkocsi utánfutókról olcsón eladásra kínált, jelöletlen állatokat;
  • érdemes rendszeresen takarítani és fertőtleníteni a sertések tartási helyét, az etetésre és itatásra használt eszközöket;
  • el kell kerülni az olyan sertéstartó udvart, ahol az állatok megbetegedtek, s a kocákat csak olyan tenyészkannal fedeztetni, amelynek a fontosabb fertőző betegségektől való mentességét állatorvos igazolja.