Már német tannyelvű osztályban oktató pedagógusok is tiltakoznak

Székelyhon 2018. szeptember 10., 19:00

Több mint harminc, német tannyelvű osztályban oktató pedagógus viselte a japánsztrájkot jelentő fehér karszalagot hétfőn Arad megyében, tiltakozva a vitatott kormányrendelet ellen, amely értelmében a román nyelvórákat a kisebbségi tannyelvű elemi osztályokban román szakos tanárok fogják tanítani.

Képünk illusztráció Fotó: Biró István/MTI

A japánsztrájkban az aradi Mihai Eminescu, az Adam Müller Guttenbrunn és az Aurel Vlaicu iskolák, valamint az újszentannai Szent Anna Gimnázium német tannyelvű osztályainak tanítói vettek részt.

Dănuţ Ieneşescu, a Tanügyi Szabad Szakszervezet Arad megyei vezetője az Agerpres hírügynökségnek azt mondta, kollégái azért tiltakoznak, mert a rendelet megfosztaná őket attól a jogtól, hogy az előkészítő, illetve az elemi osztályokban ők tartsák a román órákat, azzal az indokkal, hogy a vizsgákon és országos felméréseken nem érnek el megfelelő eredményeket a diákok ebből a tantárgyból.

{A}

A szakszervezeti vezető kifejtette, a rendelet veszélyeztetheti az egységes oktatást és a kis oktatási intézmények komfortját, illetve olyan helyzetet teremt, amelyben nem az óvodai és elemi oktatásra kiképzett tanerők foglalkoznak majd a gyermekekkel.

Dănuţ Ieneşescu leszögezte, támogatja a német tannyelvű osztályokban oktató kollégáit, és kedden ebben az ügyben megbeszélést tart az Arad megyei főtanfelügyelővel.

{K1}