Aki a kormánypártokkal való együttműködést is felrúgná, ha ebben a formában maradna az elemis románnyelv-oktatás

Bíró Blanka 2018. szeptember 10., 18:38

Tárgyalni kell a kormánypártok vezetőivel, nyomatékosítva, hogy amennyiben sürgősen nem vonják vissza a magyar elemi osztályokban a román nyelv tanítására vonatkozó rendeletet, az RMDSZ „értelmetlennek látja a további együttműködést” – fejtették ki hétfőn kézdivásárhelyi RMDSZ-es politikusok.

Japánsztrájk a tanügyben. Ha ez nem vezet eredményre, jöhet a következő lépés Fotó: Biró István/MTI

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Fejér László Ödön szenátor az iskolakezdés napjára időzítették sajtótájékoztatójukat, hogy felemeljék szavukat a szerintük „aberráns” kormányrendelet ellen. Bokor Tibor rámutatott, ezt

vagy újabb rendelettel kell visszavonni, vagy a parlamentnek kell visszautasítania gyorsított eljárással.

A polgármester szerint fel kell venni a kapcsolatot a többi kisebbségi képviselővel, illetve az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, valamint a Nép Ügyvédjéhez kell fordulni.

Fejér László Ödön kifejtette, megértette a feladatot, megkapta a magyar tanítók felhívását, amelyben szépen összefoglalják kéréseiket. Szerinte nem buta módszerekkel kellene próbálkoznia a kormánynak, hanem jövőképet alkotnia – egységes vízióra van szükség az egész országban, és ezen belül az oktatásban is. Hangsúlyozta, az RMDSZ mindent megtesz azért, hogy a rendeletet mihamarabb visszavonják.

{A}