Egyre többen kapcsolódnak be a használtolaj-gyűjtésbe, növelték a gyűjtőpontok számát

Simon Virág 2018. szeptember 11., 09:52

Bővíti a használtolaj-gyűjtő töltőállomások számát a MOL Románia, így százra nő a gyűjtőpontok száma. Maros megyében a két megyeszékhelyi töltőállomásnál, valamint a nagyernyei, segesvári és szászrégeni benzinkutaknál fogadják a használt sütőolajat.

Fotó: Barabás Ákos

A cégcsoport közleményben hívja fel az ügyfelek figyelmét, hogy már 2012 óta lehetőséget teremtett arra, hogy az elhasznált étolajat leadják.

A program indítása óta 26 435 liter olajat gyűjtöttek össze a lakók, a vendéglők, és az évi átlag szerint 4400 liter sütőolajat adtak le a gyűjtőpontokon.

A program indításakor 30 töltőállomáson lehetett leadni a használt étolajat, idén a gyűjtőpontok száma elérte a százat.

A programot azzal a szándékkal indítottuk, hogy egy könnyen hozzáférhető gyűjtőpont-hálózatot bocsássunk azon ügyfeleink rendelkezésére, akik felismerték a nem megfelelően elöntött hulladékolaj rendkívül káros hatását a környezetre. Szükségessé vált a gyűjtőpontok számának a növelése, hiszen egyre több ügyfél vesz részt következetesen a gyűjtésben

– mondta Camelia Ene, a cég ügyvezető igazgatója.

A MOL az első benzinkúthálózat Romániában, amely programot indított a lakossági használt étolaj begyűjtésére, egy erre szakosodott céggel együttműködésben. A 2012 augusztusában indított projekt eleinte 30 benzinkúton tette lehetővé a használt sütőolaj begyűjtését. A programot több szakaszban, az ügyfelek kéréseinek megfelelően folyamatosan bővítették,

most országszerte 32 megyében, 100 töltőállomáson lehet leadni a használt sütőolajat.

A MOL Románia a helyi közösségek rendelkezésére bocsátja logisztikai és humán erőforrás kapacitását úgy, hogy ebből anyagi előnye nem származik. A töltőállomásokon leadott használt étolajat 60 literes hordókban gyűjtik össze, amelyet a program partnere, a Concept Oil biztosít. A használt étolajnak magas a víz- és ételmaradék-tartalma, így a gyűjtőpontokról egy olyan engedélyezett feldolgozó létesítményhez szállítják, ahol tisztítási és szűrési folyamatnak vetik alá. Az így keletkezett anyagot, különböző fizikai és kémiai folyamatok alkalmazása után a bioüzemanyag készítéséhez használják.

{A}

A romániai lakosság évente körülbelül 280 ezer tonna étolajat fogyaszt, a használt élelmiszerolaj összegyűjtése pedig különösen fontos, hiszen tisztítása és bioüzemanyaggá történő átalakítása révén nemcsak a széndioxid-kibocsátás csökken, hanem a vízszennyezés is: az elhasznált étolajnak nagyon káros a hatása a környezetre.

A csatornarendszerbe vagy a szemétbe kerülő használt étolaj veszélyes anyagnak minősül,

mivel a csatornahálózat falára lerakódva a vezetékek eldugulásához vezet, a háztartási szemétben pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg. Ha az elhasznált étolaj figyelmetlenség miatt vagy szándékosan élővízbe kerül, hatása katasztrofális: az álló- vagy folyóvizek felszínén lebegő olajfolt meggátolja az oxigéncserét, ezáltal elpusztítja az élővilágot.