Kiállítás zárta az Őszi Művésztelepet Gyergyószárhegyen

Balázs Katalin 2018. szeptember 10., 13:49

Tizennégy, Szárhegyen együtt táborozó képzőművész mutatott meg alkotásaiból a művelődési ház Cika-termében a pénteki táborzáró kiállításon. Az alkotások a Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális központ műkincskészletét gazdagítják.

A műfaji szabadság eredménye: anyagban, formában megvalósuló változatosság Fotó: Balázs Katalin

Elbúcsúztak egymástól az Őszi Művésztelep erdélyi és magyarországi alkotói, akik augusztus 20-tól teremtették együtt az értékeket, osztották meg benyomásaikat és osztoztak az ihletésen, ami sehol máshol nem lelhető fel, csakis szárhegyi specialitás – hangzott el a táborzáró ünnepségen. Kolcsár Béla, a központ gazdasági igazgatója gyakran hangsúlyozta, a művésztelep múltja kötelez, és pénteken ebből a hálát láthatták a tárlatnyitóra összegyűltek.

Ferencz Zoltán, az intézmény művészeti igazgatója, a tábor művészeti tanácsadója elmondta, érdemes tartani azt a hagyományt is, hogy

a táborokban teljes műfaji szabadságot hirdetnek.

Ragaszkodnak az elődök elképzeléseihez, de a kortárs igényekre is válaszolnak. Ennek a módnak és a szárhegyi miliőnek visszavonzó hatása van, állította teljes bizonyossággal a tábori tanácsadó, nem rejtve el örömét, hogy a táborzáró tárlatra korábbi táborokon részt vevő képzőművészek is eljöttek, meglepetésszerűen.

{A}

A Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központban folytatódik a szervezés, hogy legyen még számos alkalom az együtt alkotásra. A fenntartót képviselő Barti Tihamér, a Hargita megyei tanács alelnöke elmondta, a tábornyitón meghallgatva a művészek elvárásait, reális esély van arra, hogy a Schola vendégház épülete egy multimédiás teremmel gazdagodjon.