Eldőlt, amit sejteni lehetett: Mircea Dușa lesz Maros megye prefektusa

Pataky István 2018. szeptember 10., 11:50

Mircea Dusa, a védelmi minisztérium államtitkára lesz Maros megye új prefektusa – erősítette meg egy interjúban Vasile Gliga, a Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei elnöke.

Mircea Dușa. Ismét helyzetbe került. Archív Fotó: Pinti Attila

A politikus a Zi de zi hírportálnak elmondta, Lucian Goga leváltása után a kisebbik kormánykoalíciós partnerrel, a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) tárgyaltak az új kormánybiztos személyéről és felmerült: jelölje az ALDE a következő prefektust.

Az akkori országos szintű pártegyeztetéseken nem vették számításba, hogy a PSD-nek nincs alprefektusa a megyében, hiszen azt a pozíciót egy magyar embernek kell betöltenie, s ez így is van rendjén

 – fogalmazott Gliga, aki szerint újratárgyalták a kérdést, s Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök megértette a helyzetet.

Dușa valószínűleg szeptember 15-e után lesz prefektus

– mondta a PSD megyei vezetője.

{A}

Dușát már 2013 óta próbálják prefektusi pozícióba emelni a szociáldemokraták Maros megyében.

A posztot néhány évvel ezelőtt az RMDSZ is magának szerette volna, de végül csak annyit tudott elérni, hogy ne Mircea Dușa legyen a prefektus.

Lucian Goga április végi felmentése óta Nagy Zsigmond alprefektus látja el a kormánybiztosi feladatokat.

A maroshévízi születésű Duşa korábban polgármesterként irányította szülővárosát, később Hargita megye prefektusa, majd parlamenti képviselője volt, egy ideig a védelmi tárca élén állt, akkor Victor Ponta egykori miniszterelnök bizalmasaként tartották számon. Néhány éve Marosvásárhelyen telepedett le, a megyeszékhellyel összenőtt Marosszentkirályon családi házat vásárolt, ahol bukaresti tartózkodása mellett, egyre több időt tölt.