Lovagok foglalták el a marosvásárhelyi várat

Simon Virág 2018. szeptember 09., 18:03

„Középkori” lovagok vonultak fel pénteken délután Marosvásárhely főterén, s telepedtek le a várban, ahol három napig bemutatták egykori életmódjukat, harcoltak, zenéltek és sátraikba fogadták az érdeklődőket.

Fotó: Haáz Vince

Meglepően kevés hírverése volt az első alkalommal Marosvásárhelyen megszervezett középkori fesztiválnak, így igencsak hasznos volt, hogy pénteken a különböző településekről érkezett lovagok felvonulásával kezdődött a rendezvény.

A várból induló sereg először a főtéren vonult végig, majd a Bolyai és a Borsos Tamás utcán is „bemutatkoztak”, s a vár főbejáratán vonultak be elfoglalni sátraikat.

Fotó: Haáz Vince

Belakták a marosvásárhelyi várat a nagyváradi Deus Vult Lovagrend képviselői, a szászebesi Muhlbachi apródok, a Dévai Vár Őrsége, a bukaresti Fehér Farkasok, az Erdődi Vár íjászai, a németvásári lovagok, de itt voltak a magyarországi Szent György lovagok, és házigazdaként jelen volt a marosvásárhelyi Dracones középkori táncegyüttes és a Farkas Lovagrend.

{A}

A nagyszínpad előtt lovagi játékokkal és középkori táncokkal szórakoztatták az érdeklődőket, a korhű ruhába öltözött lányok táncba hívták a közönséget, és a harci fegyvereket is ki lehetett próbálni. Négy modern gólyalábon közlekedő színésszel is találkoztunk a várban, ők is korhű ruhában voltak, s szívesen megálltak egy egy fénykép erejéig beszélgetni a gyerekekkel, felnőttekkel.

Fotó: Haáz Vince

A vár egész területére felhúzott sátrak előtt fegyvereket és mellvérteket, sisakokat lehetett emelgetni, próbálgatni, voltak bűvészmutatványok és bábszínház is. Délutánonként mindkét színpadon koncertekkel várták a vásárhelyieket.

Fotó: Haáz Vince

A várban levő információs iroda előtt a gyerekek különböző kézműves foglalkozásokon vehettek részt, lehetett páncélt festeni, pólókat díszíteni és arcfestés is volt.

Fotó: Haáz Vince

Aki vasárnap kora délután tévedt a marosvásárhelyi várban egy középkori esküvőn is részt vehetett.