Kisasszony-ünnepek Csíkszéken

Kömény Kamilla 2018. szeptember 07., 12:09

Egyházi és világi ünnepeket is tartanak Kisboldogasszony tiszteletére a hétvégén Csíkszéken. Tusnádfürdőn, Csíksomlyón és Csíkrákoson is búcsús szentmisékkel tisztelegnek Szűz Mária előtt, utóbbi esetében pedig falunapi programokat is tartanak.

Csíkrákoson az egyházi ünnep mellett falunapi programokkal is készülnek a hétvégére. Archív Fotó: Pinti Attila

Kisboldogasszony, népies nevén Kisasszony napját szeptember 8-án ünnepli a katolikus egyház, ekkor Szűz Mária születésének napjára emlékeznek. Ezen alkalomból Csíkrákos község egyházi ünnepét szombaton délelőtt tizenegy órakor tartják, amelyen Pasca Szilárd csíkszentdomokosi segédlelkész mond szentbeszédet.

Kisasszony napja alkalmából Tusnádfürdőn is tartanak búcsús szentmisét: vasárnap a fél egytől kezdődő misén Tamás József püspök lesz a főcelebráns, az ünnepi szónok pedig Rajk János Budapest-Pestszenterzsébeti plébános. Továbbá az ünnep okán a csíksomlyói kegytemplomban is tartanak megemlékező szentmiséket, amelyekbe szombaton reggel nyolc, délelőtt fél tizenegy és este hét óráktól lehet bekapcsolódni.

Falunapi sokadalom

Az előző évekhez hasonlóan Csíkrákos községben idén is megszervezik a Kisboldogasszony Falunapokat, ezzel az alkalommal immár tizennegyedszerre várják az érdeklődőket a háromnapos rendezvényre. Pénteken délelőtt tíz órától nyitják meg az eseményt a rákosi kultúrotthonban, délután két órától falulátogatást tartanak a meghívott vendégeknek, négy órától lábtoll bemutatót lehet megtekinteni a helyi általános iskola tornatermében. Délután hat órától megnyitják a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ gyűjteményéből összeállított kiállítást a rákosi kultúrotthonban, héttől pedig a Csalamádé színjátszó tábor Eddmegleves című előadását lehet ugyanott megtekinteni.

Hétvégi programkínálat

Szombaton az ünnepi szentmise után, délután három órától játékos vetélkedőn vehetnek részt a gyermekek, ifjak – számukra a gyülekező a göröcsfalvi kultúrotthon udvarán lesz. Hét órától Ádám Julcsi, Ádám Rebeka és Molnár Anis zenés, hangszeres előadással várják az érdeklődőket, ami után a magyarországi Góbé Zenekar koncertezik. A nap táncházzal zárul, ahol a talpalávalót szintén a Góbé Zenekar biztosítja.

{A}

Vasárnap reggel kilenckor főzőverseny kezdődik a göröcsfalvi iskola udvarán, 11 órától szentmise, kettőtől pedig kulturális műsorokon lehet részt venni: fellép a csíkrákosi Csalogány Néptánccsoport, a Gerendely Férfikórus, a Madarasi Népi Zenekar. Fél hattól a csíkszentgyörgyi Székely Góbékból Józsi és Mári szórakoztatja a közönséget, majd a madéfalvi Mereklye Néptánccsoport és Rokolya Népi Énekegyüttes előadása következik. Este nyolc órától a No Name zenekar ad koncertet.