Kilenc tanintézet diákjai mutatják meg, hogy kerékpárral vagy gyalog is eljutnak az iskolába

Antal Erika 2018. szeptember 06., 21:42

A Mobilitás hetére készülnek Marosvásárhelyen. A Marosszéki Közösségi Alapítvány a Critical Mass elnevezésű rendezvény mellett felnőtteknek és gyerekeknek szervez különféle tevékenységeket a szeptember 16. és 22. közötti héten.

Heim László, Gál Sándor és Imecs Hunor ismertette az eseményt Fotó: Haáz Vince

Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatója, Imecs Hunor és Heim László programvezetők csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették a szeptember 16. és 28. közötti terveket, hangsúlyozva, hogy valamennyi akciónak a legfontosabb célja az, hogy tudatosítsa a lakosságban, hogy a gépjármű-közlekedésnek több alternatívája is létezik, lehet busszal utazni, kerékpárral, vagy hajtánnyal közlekedni, illetve gyalog is el lehet menni az iskolába, vagy a munkahelyre.

{A}

A polgármesteri hivatallal, a helyi és a megyei rendőrséggel karöltve idén is megszervezik a Mobilitás hetét Marosvásárhelyen, amelyet első alkalommal 2012-ben kezdeményezett a Marosszéki Közösségi Alapítvány.

Szeptember 16-án, vasárnap délelőtt a 3 és 14 év közötti korosztálynak kreativitási vetélkedőt szerveznek a városközpontban. Ez az ötlet elsősorban onnan született, hogy

a 14 éves kor alattiak számára a rendőrség nem engedélyezte, hogy részt vehessenek a biciklis felvonuláson,

mivel a járműforgalomban sem közlekedhetnek. Hogy ők se maradjanak ki, számukra egy külön akciót szerveznek, ahol a közlekedési szabályokat sajátíthatják el, illetve azok ismeretét mérik össze vetélkedő formájában, majd egy kis kerékpáros felvonulást is tartanak a főtéren.

Harmadik éve, hogy megszervezik a Tekerj egy jó célért nevű kerékpározást, ahol a résztvevők kilenc ellenőrző ponton érvényesítik részvételi tombolájukat. Az útszakasz a város különböző részeit érinti, megtétele nincs időhöz kötve, nem versenyjellegű. A lényege, hogy iskolák által indított projektek megvalósításához gyűjtsenek pénzt, hogy azok a Stiintescu alap támogatásával érdekesebben taníthassák a matematikát, fizikát és informatikát. Az első két évben 165 ezer lejt sikerült így összegyűjteni, amiből 22 iskolai projektet támogattak. Remélhetőleg az idei tekerés is sikeres lesz – mondta Gál Sándor.

Szeptember 16-án, délután fél 6-kor indul a főtérről és a Maros-partra tart

a Critical mass nevű kerékpáros felvonulás, amely során a résztvevők tíz kilométeres távot tesznek meg egy óra alatt.

Ugyancsak vasárnap lehet kipróbálni a pumpapályát, amelyet szintén a főtéren állítanak fel, és amely egyedülálló kezdeményezés nem csak Marosvásárhelyen, de romániai viszonylatban is. A 65 méter hosszú különleges gumipályát kerékpárral, hajtánnyal, görkorcsolyával is kipróbálhatják a gyerekek, illetve felnőttek is.

Európai kezdeményezés, hogy a Mobilitás hetén időszakos sétálóutcákat hozzanak létre, ennek eleget téve

szeptember 16. és 28. között az Unirea Gimnázium előtti Kollégium utcát zárják le a gépkocsiforgalom előtt.

A Vársétányt a Mihai Viteazul (volt Klastrom) utcával összekötő kis utcácskát a Művészeti gimnázium tanulói által tervezett térbútorokkal, valamint kerékpárparkolókkal látják el. A szervezők szerint valószínűleg felháborodást vált ki az első napokban az utca lezárása, de azért is kérték két hétre a forgalommentesítést, hogy hozzászokjanak, más útvonalakon közlekedjenek azok, akik iskolába viszik gyerekeiket, vagy munkába tartanak gépkocsijaikkal.

A Mobilitás hete részét képezi az a kezdeményezés is, amelyhez kilenc tanintézmény csatlakozott Marosvásárhelyen, és amelynek a lényege, hogy a gyerekeket ne autóval vigyék az iskolába.

Lehet kerékpárral, vagy hajtánnyal, de még gyalog is menni

– mondta Heim László, a Közlekedési kígyó projekt felelőse. Hozzávetőlegesen kétezer tanuló részvételére számítanak, akik gyalog mennek majd reggelente iskolába, vagy biciklivel, hajtánnyal. A kezdeményezés célja az autós forgalom csökkentésének a tudatosítása, a környezetvédelem, az egészséges életmód népszerűsítése.