Ha tényleg csökkenteni akarja a tűzveszélyt, felejtse el a kéménytisztító port

Szucher Ervin 2018. szeptember 06., 15:01

A jogszabály alapján a kéményt évente egyszer kötelező, a szakemberek szerint kétszer, hivatásos kéményseprővel tisztíttatni – hívta fel a fűtésidény megkezdése előtt a lakosság figyelmét Mircea Bălşoianu, a kéményseprők egyesületének országos elnöke.

Fotó: Kristó Róbert

Az ősz első heteire átnyúló nyári melegben sokan még távlatinak gondolják a hidegek beálltát, ezért ilyenkor még nem fordítanak kellő figyelmet a fűtési idény előkészítésére. Holott az nem csupán a tüzelőanyag beszerzéséből és a fűtőtestek levegőztetéséből, hanem a kémény kitisztításából is áll. Azért ajánlott minél előbb elvégezni a kémény, illetve a hozzá vezető csövek és könyökök ellenőrzését, hogy meghibásodás esetén legyen még idő annak kijavítására.

{A}

Nem csak Románia, de Európa-szerte is még mindig sokan veszítik életüket olyan tűzesetekben, amelyek a kéményseprő kihívásával elkerülhetők lettek volna – hangzott el a kéményseprők nemzetközi kongresszusán.

Romániában a tavaly kétszázhúsz áldozata volt a hanyagságnak.

Bár semmiként nem vigasztaló, de a számadatok tekintetében Németország sem áll sokkal jobban: ott közel hatszáz, eldugult kémény miatti tűz okozta haláleset történt.

A tragédiákat megelőzendő, három hónappal ezelőtt a kormány módosította a hazai jogszabályt:

a kéményseprőknek ezentúl nem csak a kéményt kell kitisztítaniuk, hanem a kályhát és a vezetékek összeillesztését is le kell ellenőrizniük.

A Kéményseprők, Kémény- és Kandallóépítők Egyesülete már megtette az első lépést, és tagjainak továbbképző tanfolyamok szervezését kezdeményezte.

Fotó: Barabás Ákos

Sokan még mindig pluszköltségnek tartják a hivatásos kéményseprő kihívását, holott a kémények szakszerű tisztítása élet és halál kérdése. A kéményseprő nem meggazdagodni akar, hanem óvni az életet

– jelentette ki lapunknak Oswald Wilhelm, a Kéményseprő-mesterek Európai Szövetségének (ESCHFOE) elnöke. Szerinte kellő odafigyeléssel a minimálisra lehetne csökkenteni a kémények miatti tűzveszélyt. Ezért mind a kéményseprők, mind a tűzoltók a kémények évi kétszeri tisztítását javasolják. Ennek azonban, az anyagiakon és a hanyagságon kívül, egy másik komoly akadálya van:

Romániában az utóbbi húsz-harminc év alatt elfogytak a szakemberek.

Az ASFOCH százhúsz szakmai egyesületet tömörít, de ezek kéményseprői szinte nem győznek eleget tenni a megrendeléseknek.

A házilag végzett takarítást pedig senki nem ajánlja. Kérdésünkre, hogy a barkácsáruházakban por formájában kapható, úgynevezett vegyi kéményseprő mennyire hatékony, Oswald Wilhelm nem tudott válaszolni. Mint mondta, Németországban ilyesmit nem forgalmaznak.

„Nem véletlen, hogy Nyugaton nem árulnak ilyesmit. Ugyan lehet használni a kéményseprő hívása előtt, de hogy nem helyettesíti a szakembert, az biztos” – figyelmeztetett Mircea Bălşoianu, az ASFOCH országos elnöke. A szászrégeni szakember szerint az is sokat elárul a pár lejes tasakról, hogy a benne lévő terméket a gyártó nem hitelesítette.

Egy másik gondra George Sorescu, az országos katasztrófavédelmi felügyelőség mérnöke hívta fel a figyelmet.

A hazai áldozatok jelentős része testi fogyatékkal élő személy,

aki nem tudott időben kimenekülni a lángok elől. Mint mondta, ezen a problémán is csak a megelőzés segíthet.