Csángó fesztivál Gyimesközéplokon

R. Kiss Edit 2018. szeptember 06., 12:14

Vasárnap szervezik meg Gyimesközéplokon A Tatros forrásánál elnevezésű csángó fesztivált. A nagy múltú hagyományőrző rendezvénynek ez lesz a 42. kiadása.

Tánc és találkozás. Negyvenkettedik alkalommal szervezik meg a csángó fesztivált. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A gyimesközéploki önkormányzat, továbbá a megyei önkormányzat és a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében térségbeli és moldvai csángó tánccsoportoknak biztosítanak fellépési lehetőséget a nap folyamán – sorolta érdeklődésünkre Gergely Károly polgármester.

A rendezvény vasárnap délelőtt fél tízkor a megállói tájházban kezdődik, innen a résztvevők a Mária Magdolna-plébániatemplomba vonulnak, ahol 11 órakor ünnepi szentmisét tartanak. Déli fél egykor szekeres felvonulás lesz a faluközpontban felállítandó szabadtéri színpadhoz, amelyen délután két órakor kezdődnek az ünnepi beszédek és a hagyományőrző csoportok fellépései. Megmutatják táncaikat klézsei és somoskai moldvai hagyományőrző csoportok, fellép a Hidegségi Hagyományőrző Gyermektánccsoport, a magyarországi Tordasi Dalárda és a Kacagány Citera Együttes, a gyimesközéploki Ordasok Hagyományőrző Néptáncegyüttes.

{A}

Délután hat órától bábelőadás is lesz, a Bábránd Bábcsoport A három kismalac című előadásával lép fel. Este nyolc órától a Bekecs Néptáncszínház Ember az embertelenségben című előadását nézheti meg a közönség. Ezt követően kevésbé hagyományőrző produkció következik, a csíkszeredai Nagy István művészeti iskola Slágerebbje című műsorát láthatják a fesztivál résztvevői. A rendezvény zárásaként tábortűz és szabadtéri csángó bál lesz.