Öntözés, minőségi vetőmag, korszerű technológia: így sikerült háromszorosan felülmúlni az átlagtermést

Bíró Blanka 2018. szeptember 05., 20:35

A szeszélyes időjárás ellenére rekordmennyiségű krumplit termesztett idén egy maksai nagygazda, a háromszéki átlaghozam közel háromszorosával büszkélkedhet.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a maksai gazda hektáronként 60 tonnás átlagtermést ért el, ami a megyei átlaghozam közel háromszorosa. A rekordtermés titka abban rejlik, hogy

a gazda folyamatosan öntözött a tavaszi szárazság alatt,

vagyis amikor a növénynek leginkább szüksége volt a vízre. Az öntözés nemcsak a szárazság kivédésére jó, hanem több és jobb minőségű terméshozamot is eredményez – szögezte le Könczei. A kimagasló eredményhez az is hozzájárult, hogy jó minőségű vetőmagot és korszerű technológiát használt a gazda.

{A}

Háromszéken egyébként elkezdődött a krumpli betakarítása, elsősorban a nagygazdák szedetik a pityókát. Ezért még csak részeredmények vannak, ezek alapján a háromszéki átlagtermés 23 tonna hektáronként. Ez a becslések szerint csökkenni fog, amikor a kistermelők hozamát is hozzáadják. Ez visszaesést jelent a tavalyhoz képest, amikor egy hektárról átlag 28 tonnát takarítottak be, de a sokéves átlagot valamivel mégis meghaladja.

Könczei Csaba elmondta, a háromszéki gabonatermés is felülmúlta a várakozást, hiszen idén nagyon kedvezőtlen volt az időjárás: április-májusban szárazság volt, miközben július végén, augusztus elején, amikor aratni kellett, végig esett az eső.

Búzából 3,9 tonna a hektáronkénti átlagtermés,

míg a tavaly 4,5 tonna volt, ám a sokéves átlagot sikerült megtartani.